StoryEditorOCM

premijer na hvaruPlenković na otvorenju vanjskog veza luke Sućuraj: Njime će se omogućiti brža dinamika dolazaka turista, ali i bolja prometna povezanost otočana

Piše Mirko Crnčević
23. srpnja 2022. - 11:28

Na dogradnji luke više od dvije i pol godine radila je tvrtka “Marconi inženjering” d.o.o. iz Splita s kooperantima. Riječ je o investiciji čija se vrijednost s vremenom popela na više od 35 milijuna kuna, a koja je s 21 milijun kuna sufinancirana sredstvima Europske unije. Obnovljena luka će, sukladno odluci Općinskog vijeća u Sućurju, nositi ime Ante Franičevića, poginulog branitelja - pripadnika HRM-a, a svečanost njenog otvaranja nakon radnog posjeta Hvaru, gdje se susreo s vatrogascima, članstvom GO HDZ-a i gradonačelnikom Rikardom Novakom, uveličao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

image
Vlada RH
image
Vlada RH

- Zahvaljujem se općinskom načelniku Ivanu Slaviću, ravnatelju Lučke uprave SDŽ Domagoju Maroeviću, županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu i svim drugima koji su pridonijeli da danas ovaj vanjski vez ovdje u luci Sućuraj na otoku Hvaru bude svečano otvoren. Njime će se poboljšati prometna povezanost kopna i otoka Hvara s lukom koja omogućuje da ovdje pristaju trajekti većih kapaciteta, da prevoze više putnika i vozila te da na taj način ubrzaju dinamiku prije svega dolazaka turista na Hvar, ali isto tako i bolju prometnu povezanost stanovnika otoka Hvara – rekao je Plenković.

Nazočne su u toj prigodi pozdravili općinski načelnik Ivan Slavić, kao i drugi uzvanici, dok je blagoslov pristanišnog prostora veličine 3.500 četvornih metara, odnosno novog gata dugačkog 80 metara s dvije privezne rampe blagoslovio sućurajski župnik fra Stipo Marčinković.

Tako će ubuduće umjesto sadašnjih trajekata (Ston i Lastovo), kapaciteta 150 putnika i 60 vozila, u luku Sućuraj barem ljeti moći pristajati trajekti tipa “Supetar”, koji prevozi 600 putnika i 100 vozila.

image
Vlada RH
image
Vlada RH
image
Vlada RH
image
Mirko Crnčević
image
Mirko Crnčević
17. travanj 2024 13:15