StoryEditor

europski parlamentPlovila dulja od 12 metara koja predstavljaju visok rizik morat će koristiti kamere, dobrovoljcima dodatne kvote ili brisanje prekršajnih bodova

Piše OM
15. ožujka 2021. - 13:57

Zastupnici u Europskom parlamentu su se složili oko uporabe nove tehnologije za bolju provedbu pravila u ribarstvu te jačanje sigurnosti i transparentnosti. Također, žele da potrošači znaju gdje, kada i kako su ulovljeni proizvodi koje kupuju, javlja Agroklub.

Naime, plovila dulja od 12 metara za koja je inspekcijama utvrđeno da predstavljaju visok rizik od neusklađenosti s pravilima, morat će koristiti nadzorne kamere (CCTV). Također, kao sastavni dio kazne koristit će ih brodovi koji su počinili dva ili više ozbiljna prekršaja.

Međutim, oni koji dobrovoljno postave CCTV tehnologiju, trebali bi dobiti poticaje poput dodatnih kvota ili brisanja prekršajnih bodova, stoji u priopćenju EP-a.

Zastupnici su podržali prijedlog o usklađivanju sankcija u EU-u te zatražili uspostavu registra prekršaja, da bi se centralizirale informacije iz svih država članica. Pozvali su i na "odgovarajući sustav sankcija" za prekršaje rekreacijskih ribara.

Sukladno EU strategiji Od polja do stola, Parlament traži sljedivost proizvoda ribarstva i akvakulture u cijelom prehrambenom lancu, uključujući prerađene i uvezene proizvode. Dostupni bi trebali biti podaci o vrsti ribe, lokaciji, datumu i vremenu ulova te vrsti korištene opreme.

Kako bi se smanjio morski otpad, zastupnici su se složili da sva plovila moraju obvezno obavijestiti nacionalne vlasti o izgubljenom alatu za ribolov te posjedovati opremu potrebnu za njegovo pronalaženje.

Također, moraju biti opremljena geolokacijskim uređajima kako bi se automatski mogao identificirati i utvrditi njihov položaj, što je nužna mjera kako bi se poboljšala sigurnost na moru. Parlament predlaže i povećanje odstupanja za procijenjene količine nekih ribljih vrsta.

"Napravili smo važan korak ka zajedničkim pravilima. Inspekcije ribarskih aktivnosti u Španjolskoj ne smiju se razlikovati od onih u Danskoj, Poljskoj ili Italiji", ističe Clare Aguilere, španjolska zastupnica u Parlamentu.

"One se moraju uskladiti i biti učinkovitije, bez da to rezultira većim birokratskim opterećenjima u sektoru", zaključila je.

Europski parlament je utvrdio svoje stajalište o predloženim mjerama za kontrolu ribarstva te je spreman na početak pregovora s Vijećem. Djelatnici u ovom sektoru će za opremanje plovila novom tehnologijom na raspolaganju imati četiri godine nakon što pravila stupe na snagu, piše Agroklub.

27. siječanj 2022 18:23