StoryEditorOCM

sanacija lanterne‘Plovput‘ obnavlja 150 godina star svjetionik na otoku Unije, evo kako teku radovi

Piše M.I.
8. veljače 2023. - 11:40

Plovput Split obnavlja svjetionik Rt Vnetak na otoku Unije na ulazu u Kvarner. Kako navode na svojoj Facebook stranici, radovi sanacije i obnove odvijaju se planiranom dinamikom.

Projektom obnove obuhvaćena je sanacija cijelog kompleksa pomorskog svjetionika, uključujući zgradu i popratne objekte, kao i okoliš te osnovnu infrastrukturu.

Svjetionik Vnetak na istoimenom jugozapadnom rtu Unija podignut je 1873. godine.

Sastoji od okrugle kamene kule i prizemne zgrade s podrumom ukupne površine 70 metara čtvornih. Napajanje zgrade je iz solarnih modula, dok se vodom opskrbljuje iz vlastite cisterne. Svjetionik je automatiziran i uključen u sustav daljinskog nadzora. 

Pomorski je to svjetionik s kojeg je svjetioničarska posada povučena prije punih 40 godina, a u navedenom periodu sva oprema u funkciji rada pomorskog svjetla održavana je u besprijekornom stanju te je sigurnost plovidbe na moru bila na najvišoj razini, kažu iz Plovputa. Pomorski svjetionik Vnetak u drugoj polovici 2023. godine broji 150 godina od izgradnje i uspostavljanja.

- Obnova pomorskog svjetionika Vnetak nastavak je Plovputovog projekta obnove pomorskih svjetionika duž Jadrana. Tako su se do sada obavljali radovi na pomorskom svjetioniku Savudrija, a potpuno je obnovljen i pomorski svjetionik Daksa, na kojem će se u nadolazećem periodu urediti i svojevrstan muzej svjetioničarstva na Jadranu.

Nakon obnove pomorskog svjetionika Vnetak, u narednim godinama u planu je obnova pomorskog svjetionika Trstenik, svjetionika Tajer te drugih, po modelu "jedan svjetionik godišnje" - najavili su.

image
Plovput
image
Plovput
image
Plovput
image
Plovput
image
Plovput
image
Plovput
image
Plovput
18. travanj 2024 02:23