StoryEditorOCM

nada matijašPočast junaku Četvrte brigade u dalekom Japanu: Paukova udovica kuma novog broda Jadroplova

Piše Damir Tolj/SD
17. ožujka 2023. - 13:50

Još jedna prinova stigla je u Jadroplovovu flotu: čelnici kompanije sa splitske Zapadne obale preuzeli su i drugi brod za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG) u japanskom brodogradilištu “Sasaki Shipbuilding” u četvrtak.

Kršten je imenom Vis, a kuma mu je bila Nada Matijaš, udovica generala Andrije Matijaša Pauka, legendarnog zapovjednika Četvrte gardijske brigade iz Splita, čije ime postrojba s ponosom i nosi.

Kako nam je s Dalekog istoka javio kap. Ivan Pavlović, prvi čovjek Jadroplova, plinski tanker plaćen je 23,4 milijuna dolara. Ugovor je prethodno sklopljen sa švicarskom tvrtkom Global One Energy. Temeljem procjene nevisnog certificiranog procjenitelja VesselsValue iz sredine studenog, vrijednost broda bila je 27,6 milijuna dolara, pa se može reći da su Splićani postigli još bolju cijenu.

image

Plinski tanker Vis u japanskom brodogradilištu

Jadroplov/Jadroplov

Prvo putovanje

- Jako smo zadovoljni, brod je izvrstan i već u petak kreće na prvo putovanje prema Kini, Koreji, Singapuru i Indoneziji, poslije čega ide u ranije dogovoreni najam. Prema sadašnjim planovima, plovit će širom Dalekog istoka, Crvenim morem, afričkom zapadnom obalom i Perzijskim zaljevom, kazao nam je Pavlović.

Oduševljenje nije krila ni kuma Nada Matijaš:

- Najljepše iskustvo od Domovinskog rata! Jako su me iznenadili pozivom koji sam prihvatila odmah i bez razmišljanja. Trebalo mi je tako nešto da me podigne, dosta je bilo tragedija i smrti: najprije suprug, a onda oba roditelja i sestra. Ostao mi je samo brat.

Djece nemam i sve sam više sama, ali sam ovim kumstvom postala član splitske, dalmatinske i hrvatske brodarske obitelji, što mi daje posebnu energiju za godine koje dolaze.

image

S ceremonije isporuke i imenovanja broda Vis, prinove u floti Jadroplova

Jadroplov/Jadroplov

Neki kažu da su žrtve bile uzaludne, iako ja ne bih tako rekla: uzaludne nikakako nisu bile, ipak je vrijedilo i mnogo smo postigli, toga ćemo tek postati svjesni.

Ovo mi je prvo putovanje na drugi kontinent, trebalo se za to i pripremiti, ali sve je ispalo super, lijepo i fino. Mirno more i veliki pozdrav posadi broda šalje kuma Nada...

Podsjetimo, Jadroplov je koncem lanjskog listopada u istom japanskom brodogradilištu preuzeo prvi LPG-tanker, nadjenuvši mu ime Marka Marulića. Istih je karakteristika kao Vis, to su brodovi blizanci od kojih su Švicarci odustali, promijenivši svoje poslovne planove.

Kapacitet tankera je 7500 kubika stlačenog plina, dug je 116,8 i širok 19 metara. Glavni stroj Hitachi - Man B&W, snage 3000 kilovata, davat će mu prosječnu brzinu od 13 čvorova.

image

Plinski tanker Vis u japanskom brodogradilištu

JADROPLOV

Jadroplov/Jadroplov

Tehnološki napredan brod

Imat će klasu Bureaua Veritas. Riječ je o tehnološki vrlo naprednom brodu s vrlo visokom učinkovitošću potrošnje goriva. Luka upisa Split, zastava hrvatska.

Nabavkom dvaju novih plinaša, Splićani su zasad zaokružili investicijski ciklus.

- Brodove smo platili 48 milijuna dolara, ali oni danas već vrijede najmanje 56. Hrvatska banka za obnovu i razvitak pratila nas je kreditom teškim 32 milijuna dolara, a sami smo uložili vlastitih 16 milijuna, istaknuo je direktor Jadroplova.

Zahvaljujući dobrom stanju tržišta najma brodskog prostora, Splićani već par godina bilježe jako dobre poslovne rezultate koji su i omogućili investicije kakvih dugo nije bilo. Stara flota koju je činilo pet brodova za prijevoz sipkih tereta - Solin, Sveti Dujam, Peristil, Split i Trogir - bitno je pomlađena nabavkom plinskih blizanaca, a nakana je bila potražiti drugu tržišnu nišu, diversificirajući flotu i na druge terete, poput ukapljenog naftnog plina.

image

Jadroplovovi brodovi za prijevoz ukapljenog naftnog plina već obilato zarađuju
JADROPLOV

Jadroplov/Jadroplov

General Andrija Matijaš Pauk, junak Domovinskog rata, poginuo je devetog listopada 1995. godine tijekom akcije Južni potez u sukobu sa srpskim snagama u selu Podrašnica na ulazu u Mrkonjić-Grad u Bosni i Hercegovini, u zadnjoj bitci i posljednjima danima Domovinskog rata. 

image

Nada Matijaš, kuma broda, i kap. Ivan Pavlović, direktor Jadroplova

Jadroplov/Jadroplov
17. travanj 2024 12:00