StoryEditorOCM

TRAGEDIJA NA BRODUPočela pravna bitka: obitelji stradalih pomoraca na trajektu Lastovo zatražile odštetu

Piše OM
28. kolovoza 2024. - 09:45

Obitelji pomoraca koji su stradali u nesreći na trajektu Lastovo u Malom Lošinju pokrenule su postupke za odštetu, tražeći odgovore i pravdu za svoje najmilije.

“Mogu potvrditi da je odšteta zatražena u skladu s važećim zakonima i praksom Vrhovnog suda, a također smo zatražili svu potrebnu dokumentaciju od DORH-a i drugih tijela,” rekao je Šime Savić, zagrebački odvjetnik, u izjavi za Novi list.

Savić, koji zastupa obitelji pomoraca stradalih kada je 11. kolovoza u Malom Lošinju pala ulazno-izlazna rampa trajekta Lastovo, potvrdio je da su odštetni zahtjevi već pokrenuti. “Ne bih ulazio u detalje,” rekao je, naglasivši da su obitelji već zatražile sve relevantne dokumente od nadležnih tijela.

Na pitanje hoće li obitelji tražiti dodatne odštete, osim iznosa od 23 tisuće eura po polici osiguranja i dodatnih 27 tisuća eura pomoći koju je odobrila Jadrolinija, Savić je izjavio: “Mogu potvrditi da smo već zatražili odštetu prema važećim zakonima i da smo zatražili svu dokumentaciju. To je sve što trenutno mogu reći.”

Savić, poznat i po zastupanju Frane Lučića, jedinog preživjelog vatrogasca iz požara na Kornatima 2007. godine, naglasio je da obitelji pomoraca inzistiraju na tome da se “ne krivi poginule pomorce,” jer su, kako kaže, odgovorno obavljali svoje dužnosti i nisu krivi za tragediju. Također su zatražili da nadležna tijela utvrde istinu i pokrenu odgovarajuće postupke.

Jadrolinija je u kratkoj izjavi potvrdila da će nastaviti pružati podršku obiteljima poginulih pomoraca: “Kao poslodavac, Jadrolinija se od početka stavila na raspolaganje obiteljima. Koristit ćemo sve dostupne resurse kako bismo im pružili podršku u ovim teškim trenucima. Paket pomoći bio je tek prvi korak u osiguravanju svih njihovih prava, uključujući pravnu pomoć, osiguranje i druge vidove podrške. O eventualnim dodatnim pravnim koracima moći ćemo govoriti nakon završetka istrage, ali u svakom slučaju, Jadrolinija neće stajati na putu ostvarivanju svih legitimnih prava.”

Zahtjeve obitelji za odštetom komentirali su i Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), te Nediljko Bulić, predsjednik Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske (NSPPBH). Melvan je izjavio: “Nikakav novac neće vratiti njihove najmilije, ali obitelji su ostale bez hranitelja. Odštete koje će dobiti nisu dovoljne da pokriju sve materijalne potrebe u budućnosti.”

Bulić je dodao: “Podržavamo da obitelji dobiju sve što mogu. Novac ne može nadomjestiti izgubljene živote, ali obitelji, pogotovo one s malom djecom, trebaju materijalnu potporu", prenosi Novi list.

16. rujan 2024 19:26