StoryEditorOCM

NAKON ZAVRŠETKA SEZONEPočeo ‘makeover‘ izletničkih brodova, širi se vonj piture i kita, čuje se brujanje bušilica i brusilica... Vlasnici očekuju pomoć države

Piše Ahmet Kalajdžić/DV
20. prosinca 2021. - 11:57

Nakon još jedne turističke sezone koja je ispala bolja nego se malo tko nadao, u tijeku su redoviti popravci i šminkanje izletničkih brodova. Bura je kalmala, a vlasnici brodova koriste zubato sunce da poprave svoje ljepotane i ušminkaju ih uoči redovitog servisa i propisane ovjere maritimnih sposobnosti u službenom registru.

Ovaj put smo u punom zamahu radova zatekli vlasnika izletničkog broda "Levanat" Gorana Pecotića, piše Dubrovački vjesnik.

Zajedno s prijateljima i meštrima marljivo je radio na nužnim popravcima. S palube i iz potpalublja sve do rive se širio vonj piture i kita, čulo se brujanje bušilice i brusilice... Već u kratkom roku vizualno su bili uočljivi načinjeni popravci, a možemo samo zamisliti kakav će biti konačni rezultat ovih radova.

image
Nakon sezone, izletnčki brod "Levanat" je na redovitom "šminkanju"
Ahmet Kalajdžić

- Trudimo se koliko možemo i želimo maksimalno iskoristiti ovo zatišje pred nove kišne dane. Ali, meštre, a posebno kalafate je vrlo teško naći, u Dubrovniku posebno. To je tradicijski obrt koji je gotovo potpuno nestao i bilo bi dobro da država i županija učinu nešto više kako bi se taj drevni zanat očuvao, a uz naše rive bilo što više očuvanih i obnovljenih drvenih brodova.

- Prisjetimo se: slava i bogatstvo Dubrovačke Republike temeljili su se na trgovini i prvenstveno pomorstvu. Drveni brodovi imaju dušu i treba ih češće no ostale laštiti i pituravati, održavati u plovnom stanju... Sve će nam se to višestruko vratiti u turizmu i pomorstvu, ali bi i nadležni trebali pokazati malo više dobre volje i pomoći nam. Jer, da nije ovog i još nekih drvenih brodova kao što su npr. "Karaka", "Tirena" i još neki, riva bi nam izgubila na ljepoti i prepoznatljivosti - priča nam Pecotić.

image
Nakon sezone, izletnčki brod "Levanat" je na redovitom "šminkanju"
Ahmet Kalajdžić
image
Ahmet Kalajdžić
25. travanj 2024 08:17