StoryEditorOCM

Splitski ronioci u akcijiPodvodno arheološko istraživanje na Poljudu: Što krije drvena konstrukcija iz 1. stoljeća?

Piše M. Ilić
16. studenog 2022. - 19:00

U sklopu projekta "Tragom plovnih ruta cara Dioklecijana" članovi Podvodno istraživačkog kluba Mornar provode podvodno arheološko istraživanje na Poljudu. Istraživanje se provodi kroz program "Pomorsko dobro" kojeg sufinancira Splitsko-dalmatinska županija, a u suradnji s Umjetničkom akademijom Sveučilišta u Splitu.

- Istraživanje je započelo 2020. godine, a nastavak je istraživanja čitavog kompleksa Spinuta i Poljuda kojeg klub sustavno provodi još od 2006. godine.

Lani je pronađena drvena konstrukcija pristanišne obale koja se sastoji od kamenog nasipa i drvenih pilona i dasaka. Jedan pilon smo dali na C14 analizu koja je pokazala dataciju ....Pokazalo s da se radi o polovici 1. stoljeća. Sigurno je pak da je to bila monumentalna konstrukcija s pilonima i nasipom kamenja. Pretpostavka je da je riječ o načinu učvršćenja močvarne obale, no više ćemo znati u nastavku istraživanja - kazala nam je podvodna arheologinja Tea Katunarić s Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Objašnjava kako je čitavo područje današnjeg Poljuda uz more bilo močvarno područje, a iza njega plodno polje kojim se koristio antički Spalatum te ga je povezivao sa Salonom. Tu su bili veliki gospodarski kompleksi, čak i luksuzni, ladanjski objekti, a ovaj morski dio zasigurno je služio za ta velika gospodarstva kao pristanište. 

- Pretpostavke su da je ova konstrukcija na koju smo naišli, bila sagrađena kao način učvršćivanja močvarnog područja Poljuda. Kako je morski dio prilično nasut od pedesetih godina pa nadalje, a danas je tu lučica, teško ćemo moći sve detaljno istražiti, no za tu svrhu koristimo razne znanstvene metode za precizno datiranje, karakterizaciju drva, analize tla za rekonstrukciju antičke vegetacije područja i  slično. U istraživanju sudjeluju svi članovi kluba uz klupskog arheologa, geodete, biologe, a pomaže nam i studentica iz Njemačke koja je u Splitu na Erasumus razmjeni Sveučilišta.

Nestrpljivo čekamo rezultate fotogrametrije, metoda izmjere pomoću koje se iz fotografskih snimaka može dobiti 3D model snimljenog lokaliteta i predmeta. Na nalazištu smo snimili više od 10 tisuća fotografija koje će se spojiti u jednu, te ćemo imati model te konstrukcije na koju smo naišli....Veselimo se rasvjetljavanju te podvodne misterije - rekla nam je arheologinja.

17. travanj 2024 19:45