StoryEditorOCM

kriza u brodosplituPolovica škverana još nije dobila plaću za veljaču, a ne zna se ni kad će. Debeljak: Ako nam se ne pomogne, daljnjih isplata više neće biti

Piše Split SD
22. travnja 2022. - 13:43

U sinoćnjoj reportaži je za Dnevnik Nove TV škverski sindikat potvrdio da otprilike pola radnika splitskog škvera još nije dobilo plaću za veljaču. "Otprilike pola škvera ne dobiva svoju plaću. Ostao je dug poslodavca prema radnicima za drugi mjesec", kazao je Pavle Matošić iz Nezavisnog sindikata Brodosplit.

"Ja osobno još uvijek nisam za drugi mjesec dobila. Ne znam koji su to kriteriji. Težak Uskrs bez plaće", požalila se zaposlenica Brodosplita Ena. S druge strane, neki su svoju plaću ipak dobili, a jedan od njih je i Suad. "Ja sam je dobio krajem mjeseca", rekao je.

Dok radnici čekaju plaće, račun tvrtke Brodosplit d.d. je u blokadi.

"Zadnji razgovori s poslodavcem nisu striktno mogli reći kad će. Očekujemo priljev sredstava od mosta koji smo završili. Prvi novac koji dođe bit će kanaliziran za plaće. Ne znam kad će to biti", rekao je Matošić.

O plaćama nije mogao izbjeći govoriti ni predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak: "Plaća za veljaču je danas isplaćena u većini kao i svih ostalih mjeseci. Sljedeće plaće, ako ne dođe financiranje, nećemo moći isplatiti".

Iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak danas nije stigao odgovor na pitanje hoće li opet izaći ususret Brodosplitu koji traži njihovu ruku pomoći. No, državno odvjetništvo u Splitu na upit Dnevnika Nove TV o neisplati plaća, koje je kazneno djelo, odgovara:

"...ističem kako će ovo državno odvjetništvo, kao i uvijek do sada, bez odgode postupati u konkretnom slučaju ukoliko budu ispunjene sve zakonske pretpostavke", stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva.

image
Tom Dubravec/Cropix

Matošić je rekao da je Debeljak uzeo škver prije deset godina. "Ako je što bilo, dobio je značajna sredstva od države s kojima je zakrpio neke rupe i treba postaviti poslovanje kako treba. On je vlasnik koji donosi odluke koje se reflektiraju na sudbine radnika. Nadamo se da će se to pokrenuti u boljem smjeru. Iza kiše dolazi sunce", rekao je Matošić.

Debeljak nije odgovorio Novoj TV na upite o problemu blokade računa i neisplaćenim plaćama, za ovu temu nisu naročito bili zainteresirani ni ministri.

"Nije ovo prvi put da Debeljak i Brodosplit ne odgovaraju na upite Dnevnika Nove TV. No, brine jedna druga stvar, a to je sablasna šutnja državnih institucija koje ponajprije moraju štititi prava radnika. Nisu se isprsili ni splitski političari ni veliki borci za prava građana. Jer, ovdje nije riječ o tek nekoj maloj tvrtki. Tu se radi o više stotina obitelji Splita i okolice. Šutnja onih koji trebaju paziti na svakog svog građanina dovoljno govori o njima samima", zaključio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič

20. travanj 2024 00:04