StoryEditorOCM

mentalno zdravljePomorci imaju potrebu za ljudskim kontaktom: osim pandemije, tu su i veća automatizacija, smanjenje broja članova posade i kraće ostajanje u lukama

Piše OM
9. kolovoza 2021. - 14:43

Međunarodna dobrotvorna udruga Stella Maris u svom posljednjem izvješću naglašava vitalnu potrebu pomoraca za osobnim ljudskim kontaktom, posebno u vrijeme pandemije, piše Seafarertimes.

Također je naglašeno da je ljudski kontakt posebno važan u vrijeme povećane digitalizacije i automatizacije te smanjenja broja članova posade i kraćih ostajanja u lukama.

Stotinama tisuća pomoraca diljem svijeta nije pružena odgovarajuća podrška u mnogim aspektima života na moru, od repatrijacije do osiguravanja cjepiva i drugih legislativnih odluka, prenosi Pomorac.hr.

Izvješće također pokazuje da postoji porast broja slučajeva napuštanja brodova, kontinuirana kršenja ljudskih prava, ropstva, piratstva, smrti te slučajeva samoubojstava na moru. Kršenja ugovora i neadekvatne isplate također su u porastu.

Sve navedeno, uz izazove koje pred nas stavlja pandemija, doprinosi pogoršanju mentalnog zdravlja pomoraca.

Udruga je za vrijeme pandemije prilagodila svoje usluge i time osigurala nastavak pružanja podrške pomorcima. Iz udruge kažu kako je u ovim izazovnim vremenima potrebna suradnja između kompanija i nadležnih institucija kako bi se pomoglo pomorcima i poboljšalo njihovo mentalno zdravlje.

19. travanj 2024 06:50