StoryEditorOCM

skupština u rijeciPomorci se snalaze, ali nije im lako: ‘Iako je cijepljen, a ide u Kinu, Japan ili Grčku, mora ići u karantenu, od čega je 10 dana zatvoren u sobi‘

Piše OM
20. rujna 2021. - 12:12

Pandemija koronavirusa donijela je goleme probleme i pomorcima na svim svjetskim morima. Upravo o svladavanju tih prepreka u plovidbi raspravljalo se prošlog tjedna na skupštini Konfederacije europskih udruga pomorskih kapetana u Rijeci. Pod motom "Heroji među nama" kapetani brodova tražili su rješenja za svoje pomorce, javlja HRT.

Uvijek je bilo teško, no danas je uistinu iznimno složeno ploviti svjetskim morima. Pandemija je dotaknula sve luke svih mora. Kontrole su rigorozne. Da bi samo došli na brod u novu smjenu, pomorci prolaze kalvariju.

- Pazite, on mora, iako je cijepljen, a ide u Kinu, Japan ili Grčku, mora ići u 14-dnevnu karantenu. Dio obavi kod nas, 4 dana, nešto u avionu, a 10 dana kod nas je zatvoren u sobi, rekao je Juraj Karninčić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana.

Ipak pomorci se snalaze. I naši ljudi uspijevaju doći do broda, ukrcati se, odraditi ugovor, često i ostati duže na brodu. Svi oni čekaju bolja vremena.

- Situacija je lakša, ali težimo boljem, moramo vjerovati u bolje sutra, trebamo misliti na bolje, rekao je Nenad Simičić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Hrvatske.

Zbog pandemije se često ne poštuju odredbe o trajanju ugovora. Gotovo su zabranjeni izlasci na kopno. Budućnost ovisi o procijepljenosti.

- Nadamo se da će se situacija popraviti u idućem razdoblju. Borimo se već dvije godine. Vidimo bolja vremena, no moram kazati mjere na brodovima su i dalje stroge, rekao je Dimitar Dimitrov, predsjednik Konfederacije europskih udruga pomorskih kapetana CESMA.

Hrvatska je među zemljama koje su nekim mjerama olakšale rad svojim pomoraca. No samo je 50 zemalja za sada potpisalo rezoluciju o pomoći pomorcima. Stoga, treba izdržati kao i uvijek do sada - kažu kapetani u Rijeci, prenosi HRT.

16. travanj 2024 18:12