StoryEditorOCM

naša poslaPomorci u Lučkoj kapetaniji Split papirologiju rješavaju preko prozora, ‘pržeći‘ se na suncu: ‘Zlatka bi trebalo nominirati za djelatnika godine‘

Piše Merien Ilić
14. srpnja 2021. - 12:52

Pritisle su vrućine, pa je komad hlada, pogotovo klimatizirana prostorija doslovce spas. I najkraće čekanje na suncu iscrpljuje, a i nije preporučljivo zbog toplinskih udara.

No, ispred zgrade Lučke kapetanije Split ipak se čeka. Netko više, netko manje, ali svakog jutra svara se red jer pomorci koji dolaze u Lučku kapetaniju Split papirologiju rješavaju „preko prozora“.

- Pomorcima nije dopušteno ući u prostorije Lučke kapetanije. Iako je epidemiološka situacija povoljna, čekaju u redu, s južne strane zgrade, kako bi kroz prozor riješili administrativne poslove. Ne postoji čak ni minimalna zaštita od sunca poput nadstrešnice ili suncobrana. S obzirom na to da sve službe u Splitu od HZZO-a, HZMO-a, banaka, bolnica i ostalih najnormalnije zaprimaju stranke u klimatiziranim čekaonicama ili hodnicima, ne vidimo razlog za drugačiji tretman u Lučkoj kapetaniji Split! - kažu iz Sindikata pomoraca Hrvatske koji je dobio više pritužbi pomoraca na navedenu situacija te su nadležnima uputili apel da pronađu rješenje i omoguće pomorcima da u adekvatnim uvjetima riješe potrebnu papirologiju.

Nazvali smo i mi Kapetaniju, te su nam obećali poslati očitovanje koje ćemo objaviti kada stigne.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Ma, naša posla. Mogli su nas naručivat jednog po jednog, a ne ovako. Kako čujem, sličan slučaj je i pred riječkom Kapetanijom gdje se čeka prije polaganja ispita iako oni primaju stranke unutra. A ovo kod nas, tako je odavno. Znao sam šta me čeka, pa sam se osigurao s bocom vode. - govori jedan pomorac.

Drugi je pak prilično strpljiv.

- Meni je ovo draže nego da ulazimo unutra jer ne nose svi ljudi maske. Evo, riješio sam brevet, a čekao sam 10-ak minuta. Ide sve glatko. Nije neki problem. Ako pomorci ne mogu toliko bit na suncu, nemaju šta radit na brodu di moraju stajati satima na suncu. Pa na MUP-u sam čekao uru vrimena za neke dokumente. Uostalom, imamo testove na koronu prije ukrcaja, pa čekamo. Čekamo i na aerodromu PCR test... Ništa neobično - veli nam ovaj pomorac koji hvali jednog djelatnika Kapetanije, Zlatka koji je naročito uslužan i susretljiv.

Istu priču smo čuli od više ljudi.

- Njega bi trebalo nominirat za djelatnika godine jer se takva ljubaznost i profesionalnost rijetko viđa kod nas. Bez njega bi odlazak u kapetaniju bio gori od penjanja na svetog Duju! Bravo za Zlatka, mislim da je prezime Pisac - kažu splitski pomorci, Zlatku na znanje.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
02. svibanj 2024 11:19