StoryEditorOCM

8. i 9. svibnjaPomorski fakultet Split organizira IMSC konferenciju o pomorskoj znanosti, stiže 150 znanstvenika iz desetak zemalja

Piše Sandra Barčot
5. svibnja 2023. - 09:28

Preko 150 sudionika iz desetak zemalja svijeta bit će sudionici desetog izdanja međunarodne IMSC konferencije o pomorskoj znanosti (International Maritime Science Conference), koja će se održati 8. i 9. svibnja u solinskom hotelu "President".

U organizaciji Pomorskog fakulteta Split, znanstvenici sa područja "morske" tematike razmjenjivat će iskustva iz raznih segmenata vezanih za pomorstvo.

Naime, tema konferencije je znanstveni pristup rješavanju pomorskih prometnih problema.

- U godinama punoj pomorskih izazova u smanjivanju troškova transporta tereta putem autonomnih brodova i pametnih luka, rješavanja zagađivanja upotrebom zelenih goriva i smanjivanje emisije stakleničkih plinova, rješavanja pomorske sigurnosti podataka (maritime cyber security), na konferenciji ćemo održati i okrugli stol o rješavanju prometne mreže grada Splita prema europskim prometnim koridorima, povezivanjem luke cestovnim i željezničkim pravcima – detalje nam iznosi prof. dr.sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta, Sveučilište u Splitu.

image

Pero Vidan

Joško Šupić/Cropix

Inače, konferencija IMSC ima višegodišnju suradnju sa Polish Naval Academy iz Gdynie (Poljska), Fakultetom za pomorstvo i promet iz Portoroža (Slovenija), Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Akademija Nikola Vaptsarov iz Varne (Bugarska), Hrvatskim hidrografskim institut (Split), Međunarodnom hidrografskom organizacijom (International Hydrographic Organisation-IHO), Veleučilište Nikola Tesla iz Gospić, koji su uz Splićane i suorganizatori.

- Uz naše kolege iz Gospića, kao suorganizatore konferencije, podršku smo dobili i od Splitsko-dalmatinske županije – navodi dekan Vidan, dodajući:

- Sudionici konferencije su znanstvenici iz Hrvatske i svijeta, znači dolaze nam kolege iz Francuske, Poljske, SAD-a, Katra, Švedske, Finske, Ujedinjenog kraljevstva, Španjolske, Filipina, Slovenije, Crna Gore, BiH i drugih zemalja. Program je dostupan na web stranici https://imsc.pfst.hr/index.php/program/

26. travanj 2024 11:41