StoryEditorOCM

nova vizuraPontonski valobran duljine 120 metara i šetnica uz ulaz u podmorski tunel: dovršeno uređenje dijela obale u Bakru, projekt je vrijedan 11,4 milijuna kuna

23. lipnja 2022. - 13:08

Dovršeno je uređenje priobalnog područja uz sjeverozapadni kraj podmorskog tunela u Bakru vrijedno 11,4 milijuna kuna.

U sklopu projekta predstavljenog u četvrtak postavljen je pontonski valobran duljine 120 metara te šetnica uz ulaz u podmorski tunel. Država je uložila pet milijuna kuna, Grad Bakar 6,1 milijun, a Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena u suradnji s Primorsko-goranskom županijom 250 tisuća kuna.

Izvođači radova bile su tvrtke BSK commerce i Marintek Adriatic, a autor arhitekturnog i krajobraznog rješenja je tvrtka Urbanistički studio.

Na konferenciji za novinstvo u povodu dovršetka radova, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković ocijenio da je ovaj projekt sigurno promijenio vizuru Bakra na bolje.

"Znam koliko je cijeli Bakar postao ljepši i ugodniji za život nego prije tridesetak godina. To je gospodarsko središte hrvatskog primorja, a zaslužni su gradonačelnik i ljudi koji rade u tom cilju", naveo je Butković.

Istaknuo je da je ovo jedan od projekata na obali u kojima sudjeluje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Za uređenje i obnovu riva, luka i lukobrana ulaže se oko dvije milijarde kuna, najvećim dijelom iz europskih fondova, 15 posto vrijednosti financira ministarstvo, pa lučki upravama ostaju samo troškovi izrade dokumentacije, naveo je.

Primorsko-goranska županija je u vrhu Hrvatske po ulaganjima u uređenje i obnovu obalnog prostora i tu se ulaže oko 400 milijuna kuna, dodao je ministar.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić istaknuo je da je u tom gradu u tijeku snažan investicijski ciklus te da slijede uređenje obilaska dijela podmorskog tunela koji povezuje dvije strane zaljeva, potom pontona sa zapadne strane zaljeva, uređenje oko 200 komunalnih vezova, gradnja podzemne garaže i uređenje plaža.

U Industrijsku zonu na Kukuljanovu je najavljen dolazak novih 20 tvrtki u sljedeće tri godine, a to će otvoriti više od tisuću radnih mjesta, rekao je Klarić.

15. travanj 2024 14:18