StoryEditorOCM

čudesan scenarijPosada crnogorskog kapetana spasila brodolomce koji su 20 dana plutali Atlantikom

Piše OM
22. prosinca 2022. - 10:48

Posada kontejnerskog broda MSC Nuria, kojime zapovijeda kapetan iz Crne Gore, a posadu čine uglavnom njegovi zemljaci, spasio je u noći s 19. na 20. prosinca, zapadno od obale Maroka, šest osoba koje su 20 dana plutale Atlantskim oceanom u onesposobljenom gumenjaku. Kako piše portal Vijesti.me, gotovo svi časnici također dolaze iz Crne Gore.

Panamax kontejneraš talijansko-švicarske kompanije Mediterranean Shipping Company plovio je na redovnoj liniji iz španjolske luke Las Palmas na Kanarskim otocima prema Gibraltaru i luci Livorno kada je zaprimio obavijest od posade jedrilice da su na 40 milja zapadno od marokanske obale uočili gumenjak s više osoba kojima treba pomoć.

Potom je pokrenuta akcija traganja i spašavanja kojom su koordinirali MRCC centri Madrid, Rabat i Las Palmas, a pridružilo se više brodova koji su se zatekli u blizini označene lokacije. Premda su akciju otežavali mrak, visoki valovi i činjenica da brodolomci nisu imali ništa za signalizaciju, 275 metara dug panamax kontejneraš MSC Nuria ipak je pronašao gumenjak s pet muškaraca i jednom mlađom ženskom osobom.

Nažalost, jedan od preživjelih s gumenjaka kasnije je preminuo od zadobivenih ozljeda, dok su četvorica preživjelih muškaraca i žena predani marokanskim vlastima na sidrištu pred lukom Safi, nakon čega je kontejneraš nastavio put prema Livornu.

02. svibanj 2024 16:13