StoryEditorOCM

komentarPovratak kruzera? Ili je to samo ‘eppur si muove‘?

Piše Neven Jerković/Dubrovački vjesnik
25. travnja 2021. - 08:02

Je li neuobičajna živost u plovidbama brodova za kružna putovanja Sredozemljem najava boljih vremena za pandemijom teško pogođeno turističko gospodarstvo?

U Jadranskom moru trenutno, doduše bez putnika, plove četiri velika putnička krstaša, Tirenskim morem šest brodova a sedmi MSC Grandiosa upravo dovršava redovno tjedno kružno putovanje koje već puna tri mjeseca uredno održava prema lukama između Genove i Malte a na kojima je do sada, po posebnim epidemiološkim protokolima, ugostio preko 60 tisuća putnika.

Istovremeno, na kružnim putovanjima diljem svijeta već plovi više od 20 putničkih brodova, a veliki broj njih se ovih dana sprema započeti ih.

Znakovite najave

Znakovite najave su do nas prvo došle iz Costa Cruises, koja je sredinom ožujka kroz svoju agentsku mrežu pustila u prodaju serije redovnih tjednih kružnih putovanja brodom Costa Luminosa. Ovaj će, nama u Dubrovniku dobro znani krstaš, zaploviti 16.svibnja iz Trsta preko luka Bari, Krf, Pirej, Kotor i Dubrovnik natrag do Trsta a potom će svaki tjedan redovito ploviti itinererom Trst - Bari - Krf - Santorini - Myconos - Dubrovnik - Trst.

Nije trebalo dugo čekati da i drugi talijanski veliki brodar MSC Cruises postavi svoja kružna putovanja koja će ticati hrvatske luke. Prvi 12. lipnja kreće MSC Splendida s tjednim polaskom također iz Trsta itinererom Trst-Dubrovnik-Bari-Krf-Kotor-Trst. MSC Splendida je jedan od četiri broda blizanca od 138.000 GT duljine 333 metra i jedini je od njih koji do sada još nije posjetio naš Grad. Ovamo su ranijih godina dolazili njegovi blizanci MSC Divina, MSC Fantasia i MSC Preziosa.

image
Neven Jerković

Ovih dana MSC Cruises je objavila još dvije ovogodišnje serije tjednih polaska svojih brodova prema hrvatskim lukama. Od 12.lipnja će zaploviti MSC Orchestra itinererom Trst-Bari-Krf-Mikonos-Dubrovnik-Trst a od 13.lipnja MSC Magnifica itinererom Venecija-Bari-Mikonos-Pirej-Split-Venecija.

Zdravlje je primarno

Koliko je sigurno da će ovi brodovi doista i doploviti do nas? Neće biti problema ako se putnici, posade i luke na ovim putovanjima budu pridržavali rigoroznih epidemioloških protokola koje su uvele matične kompanije.

Dobra iskustva u njihovoj primjeni imaju u već odrađenim plovidbama mega krstaša MSC Grandiosa i prevezenih više od 60 tisuća putnika bez ikakvih ozbiljnijih zdravstvenih incidenata. Nedisciplinirane putnike i posadu su zapovjednici brodova bez pogovora iskrcavali u prvim lukama a one luke koje se nisu pridržavale protokola su jednostavno zaobilazili. Beskompromisna odlučnost im se na koncu isplatila.

Brodari Costa i MSC su učinili svoje, postavili programe kružnih putovanja i pustili ih u redovnu prodaju. Sljedeći potez je na nama kako bi svoju, još uvijek nepovoljnu epidemiološku sliku u sljedećih mjesec dana sveli na zdravstvenim protokolima prihvatljivu mjeru. Jer, u obostranom je interesu da i jedni i drugi, ne dovodeći u pitanje ničije zdravlje, konačno počnemo i – raditi.

25. travanj 2024 22:32