StoryEditorOCM

PRODUŽETAK AGONIJEPrijeti li splitskom škveru stečaj za tjedan dana? Debeljak u novom manevru kupovanja vremena traži odgodu ročišta, ali i novu predstečajnu nagodbu!

Piše Damir Tolj/SD
9. prosinca 2022. - 10:00

Već je komično - cinici bi rekli, tragično - gledati škversku trakavicu i stalne pokušaje Tomislava Debeljaka, vlasnika praktički potonulog splitskog brodogradilišta, da dodatno rastegne žvakalicu, pravu agoniju, želeći na svaki, pa i besmislen način zadržati upravljački nadzor nad nesretnim poduzećem.

Nastojeći oteti se stečaju - sada već rasterećen radničkih jadikovki, budući da ih je u samom “Brodosplitu” ostalo tek stotinjak, dok ih je barem tisuću ostavio bez posla i egzistencije u više od dvadeset izbrisanih škverskih poduzeća - samoborski poduzetnik do apsurda razvlači i sudske postupke, koristeći sve ono inertno i sporovozno što mu stečajni propisi obilato pružaju. Ne bi li dobio još vremena.

image
Božo Radić/Cropix

Zanimljivo, radnik baš nikada nema toliko prilika, za radnike vremena nikada nema, kao da njihov spas nije bitan, iako se vrlo često baš njih uzima u usta, pa posrnuli poduzetnici nerijetko zazivaju upravo spašavanje radnih mjesta kao važan argument spašavanja vlastite poduzetničke kože. Nije mnogo drugačije ni kada su u pitanju vjerovnici, poslovni partneri, dobavljači… I oni vise.

A odakle novac za odvjetnike?

Kao da zakonski okvir - a sud sudi samo po zakonu - više štiti dužnika nego sve one kojima dužnik duguje. Oni mogu i uginuti...

Ukratko - Debeljakovi odvjetnici u najnovijoj epizodi sapunice o škverskoj propasti sada traže novu predstečajnu nagodbu! A baš bi bilo lijepo vidjeti kojim to novcem Debeljak, odnosno “Brodosplit” plaća sve te puste advokatske timove. Ne vjerujemo baš da poslovni odvjetnici primaju priznanice umjesto novčanih honorara. A škver vodi bezbrojne i beskonačne postupke pred čitavom lepezom domaćih i međunarodnih sudišta.

Naprimjer, “Brodosplit” sam navodi 368 aktivnih sudsih sporova, plus 44 radna spora, plus 203 spora koja su gotova, ali se još vode u tzv. pravosudnoj e-komunikaciji.

A škverski računi blokirani su odavno. Trenutačno na iznos od 61 milijun kuna. U očevidniku nepodmirenih osnova za plaćanje (kod Fine) izlistana su tako 34 naloga. Među njima, najveći vjerovnici su upravo Debeljakove tvrtke - “Brodogradilište specijalnih objekata” (16 milijuna kuna) i “Dream One Shipping”, škverska tvrtka osnovana u inozemstvu (14 milijuna kuna).

Značajan škverski vjerovnik među aktualnim blokadama istaknutima na Fini je Republika Hrvatska (za poreze, prireze, carine i slično), ali i javne tvrtke, poput HEP-a. Iznosi su višemilijunski...

image
Tom Dubravec/Cropix

No, sve to ne priječi Debeljaka da zasipa Trgovački sud u Splitu novim prijedlozima. Tako u najnovijoj rastezaljci Samoborac najprije traži odgodu ročišta na kojemu bi sudac Ivan Čulić 16. prosinca trebao ocijeniti postoje li uvjeti za otvaranje stečaja nad “Brodosplitom”. Kažu škverski odvjetnici kako za stečaj nema uvjeta jer je - naprimjer - “Brodosplit” u blokadi tek dvadesetak dana, a za stečaj je potrebno da ih se naniže barem 60.

Ali, svakomu je jasno, što nije pobjeglo ni trgovačkom sucu, da je “Brodosplit”, de facto, u blokadi još od travnja, odnosno najmanje 300 dana! Samo što je onda bilo u pitanju pedesetak milijuna kuna. Tada je zatražena i odobrena prva škverska predstečajna nagodba (nulta je bila odbijena jer nisu priloženi svi dokumenti), koja se razvukla do nekidan, kada je pravomoćno prekinuta jer se Debeljak nije držao propisa: plaćao je što nije smio i ignorirao sudskog povjerenika.

Ali je iskoristio sustav koji kaže da dužnikovi računi ne smiju biti ovršeni dok traje predstečaj. Drugim riječima, vjerovnici ne mogu prisilno naplatiti svoje tražbine dok traje nagodba.

I čim je “Brodosplitov” predstečaj pravomoćno dokinut, računi su ponovno blokirani. Ali je stari brojač dana vraćen na nulu i počeo se okretati iznova. I došao na tih aktualnih dvadesetak dana. Za koje se sada hvataju odvjetnici, vičući da je blokada duga tek tri tjedna i da to nije dovoljno za stečaj.

Stari je brojač vraćen na nulu

Ali, da nije bilo predstečajne zaštite, već smo rekli, blokada istih vjerovnika dosad bi brojala tristo dana. Pet puta više od propisane za stečaj.

image
Tom Dubravec/Cropix

Pokušavao se Debeljak izvući raznim pravnim manevrima. Kupovao vrijeme. Bolje rečeno - trošio ga svima osim sebi. Izgleda da mu nije pošlo za rukom deblokirati se na jedan dan, odnosno izvući kakav novac iz čarape svetog Nikole i podmiriti tridesetak milijuna kuna, budući da onih drugih tridesetak iz blokade potražuju njegove druge tvrtke, pa ih lako povuku, u dogovoru s gazdom.

Kada bi se, naime, deblokirao na taj jedan čuveni dan, mogao bi zatražiti novi predstečajni postupak i kupiti još gomilu vremena. Kako se govorka u poslovnim i škverskiim krugovima, Debeljak je - navodno - proteklih tjedana zivkao vjerovnike koji su ga blokirali, nudeći čak i osobne zadužnice za uzvrat. Neprovjerena priča govori dalje da ipak “nije bleso lud”, odnosno da vjerovnici nisu pristali, preplašeni navodnom blokadom Samoborčevih privatnih računa teškom više milijuna kuna u režiji jedne banke, ali i potpuno praznom imovinskom karticom.

Je li sve to samo naklapanje ili ipak ima vatre tamo gdje i dima - ne možemo tvrditi.

Pravni stručnjaci kažu da Debeljaku ipak neće proći svi ovi pokušaji i manevri ne izađe li hitno iz blokade. Evo što kažu oni dobro upućeni u slučaj:

- “Brodosplit” nikada nije namirio te blokade, još od proljetos. Spašavao ga je prvi predstečaj. Sada te zaštite više nema. Predstečaj je ukinut, potvrdio je to i zagrebački Visoki trgovački sud. Zato je, po službenoj dužnosti, pokrenut novi postupak u okviru kojeg bi se 16. prosinca, dakle za desetak dana, trebalo utvrditi jesu li nastupili razlozi za stečaj. Teoretski, već tog dana bi mogao biti otvoren stečaj, što bi Debeljaka razvlastilo. Izgubio bi škver. Ali, sve se možda i odgodi za par mjeseci.

Debeljak se, naime, nekidan ponovno žalio VTS-u u Zagrebu na Čulićevo recentno rješenje kojim po službenoj dužnosti pokreće prethodni stečajni postupak i saziva ročište 16. prosinca. Ne dopuštajući Debeljaku da se naprasito izvuče. Jer je “Brodosplitu” predstečaj ukinut, a vjerovnike, odnosno dug po blokadama nije podmirio. Sve je to sada škver htio zaobići i povući sve svoje ranije prijedloge i molbe da mu se predstečaj odobri.

image

Tomislav Debeljak

Vojko Bašić/Cropix

U slobodnom prijevodu, kažu sada mudri škverski odvjetnici sudu: Žalili smo se u Zagreb, imamo argumente čak i u domaćoj sudskoj praksi, odgodite ročište u prethodnom stečajnom postupku, zakazano 16. prosinca, dok Zagreb ne odluči po našoj žalbi, u blokadi smo tek 20 dana i “Brodosplitova” imovina veća je od njegovih obveza, odnosno nema razloga za stečaj. Evo, predlažemo novi predstečaj, ali i da se sve skupa odmah i zamrzne dok Zagreb ne riješi našu žalbu.

- Nastoje samo zamrsiti situaciju. Jedino logično bilo bi da im splitski Trgovački sud sada odbaci najnoviji prijedlog za pokretanje novog predstečaja, jer se već vodi postupak po prijedlogu za otvaranje stečaja. Ta dva prijedloga ne mogu se spojiti - jedan je za predstečaj, drugi za stečaj - a potonji, taj stečajni, ipak je stariji, ranije podnesen...

Tako komentiraju pravni stručnjaci upoznati s predmetom.

Pa neka plati ako ima...

Izgledno je i da bi spominjano prethodno stečajno ročište zakazano za desetak dana ipak moglo biti odgođeno dok se čeka zagrebačko rješenje žalbe. Da se ne bi dogodila moguća neugodnost: da sudac Čulić, naime, pošalje škver u stečaj, a VTS naknadno usvoji raniju škversku žalbu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Vrlo je komplicirano, ali i realno da splitski sudac ipak odluči ići korak po korak - najprije odgoditi ročište od 16. prosinca, pričekati zagrebački VTS koji ima dva mjeseca za odluku, pa tamo negdje u veljači ustanoviti što je i kako: ima li Debeljak novca ili definitvivno gubi škver.

Dotle, evo par brzopoteznih: na škverskim računima 30. 11. bilo je ukupno 130.000 kuna. “Brodosplit” ima 124 zaposlena. Blokada na Fini teška je 61 milijun kuna.

A zadržana dobit kroz godine, kako kažu škverske poslovne knjige, iznosi 560 milijuna kuna, uz tvrtkinu imovinu od 2,3 milijarde kuna. I navodno daleko manje obveze (one su ipak biblijskih razmjera, ali ne kvarimo sada zgodan moment za kraj).

Pa u čemu je onda Debeljakov problem?! Neka plati kad već ima čime! Jednim lakim potezom može nas sve ušutkati. I konačno povesti škver u vedru budućnost.

20. travanj 2024 11:54