StoryEditorOCM

reducirane landanePrivatni brodari: ‘Najavljeno ograničenje broja brodova za najopterećenije luke se odgađa do daljnjega‘

Piše OM
17. kolovoza 2023. - 12:06

Na temelju studije sigurnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, već ovoga ljeta trebao je biti ograničen broj brodova koji se istodobno mogu privezati u jednoj luci. 

Ipak, kako brodari nemaju drugog načina za ukrcaj i iskrcaj putnika, a riječ je o iznimno velikom i važnom sektoru našeg turizma, dogovoreno je kako će se ta odluka postupno primjenjivati. Potvrdio je to za HRT Radio Split i predsjednik Hrvatske udruge privatnih brodara sa sjedištem u Krilu Jesenicama Arsen Ercegović.

- Prvobitno je bilo zamišljeno da se sve riješi do prvog srpnja ove godine. Međutim, to je odgođeno zato što bi to nama prosto onemogućilo naše poslovanje. Ograničenje za najopterećenije luke će se odgoditi dok se u narodnim godinama ne iznađu alternative za dodatne luke, ili proširenje postojećih i izgradnja novih luka koje bi prihvatile broj brodova koji se po tim novim studijama i ne bi mogao više vezivati kao dosad.

To se, recimo, konkretno za Luku Split odnosi na ograničenje od tri broda u jednoj landani, za luku Korčula pet, i tako dalje za druge luke. No, to je sve odgođeno za naredni period. Za svaku luku, posebno kad ona stekne uvjete da može primiti određen broj brodova, ograničenje će se početi primjenjivati.

Ovo će najprije doći u luci Korčula jer je luka Korčula već u izradi nove luke Polačište koje će riješiti gužve i problem veza naših brodova. Za sve ostale luke, kada se iznađu nova alternativna rješenja, onda će se i za njih početi primjenjivati. Barem je tako dogovoreno i nema nekog razloga da ne vjerujemo u to - kazao je za HRT Radio Split Arsen Ercegović.

29. travanj 2024 01:43