StoryEditorOCM

Dunja Mazzocco Drvar‘Procjene su da bi do 2050. Jadran mogao porasti 30 do 50 centimetara. Kad bi naša obala bila ravna, poplavila bi za 50 do 60 metara‘

Piše OM
27. srpnja 2021. - 09:21

Ravnateljica uprave za klimatske aktivnosti pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar gostovala je u RTL Direktu te komentirala kako u Hrvatskoj proživljavamo klimatske promjene te kako ćemo se s njima nositi u bliskoj budućnosti. 

Na pitanje kako u Hrvatskoj i u Europi živimo doba klimatskih promjena, Mazzocco Drvar odgovorila je da smo efekte klimatskih promjena u meteorološkim podacima vidjeli unatrag nekoliko desetljeća. 

"Upozoravali smo sve više na to i pokušavali ukazati da je situacija dramatična. To se počelo događati u toj mjeri da ih svakodnevno vidimo oko sebe. To su požari, poplave, tornado koji je nedavno bio usred Europe. To su promjene koje su s polova, Indonezije, Amazonije došle kod nas", kazala je Mazzocco Drvar.

Otkrila je i koliko  ozbiljno treba shvatiti najave da će gradovi uz obalu zbog rasta razine mora ali i promjene rotacije Zemlje u odnosu na Mjesec do koje dolazi ciklično sada mnogo više biti pogođeni plimnim razdobljima. 

"Isto ih treba ozbiljno shvatiti kao i sve drugo. Procjene su da bi do 2050. Jadran porastao 30 do 50 centimetara, a u drugoj polovici stoljeća 50 do 80 centimetara. Velike su to poplavljene površine koje očekujemo kad se more uvuče dublje u kopno. Ono što je zabrinjavajuće je kod ovog podatka da bi se to trebalo poklopiti s trenutkom kada će se klimatske promjene dramatičnije događati. Ta promjena u orbiti koja će se dogoditi u Mjesecu koja je ciklička pojava i pojavljuje se svakih 16-17 godina dogodit će se u prvoj polovici 30-ih godina kada ćemo imati vidljivi porast razine mora. Pokušavala sam izračunati u grubo koja je to površina koja se očekuje da bi se poplavila kad bi naša obala bila ravna. To bi bilo 50-60 metara u obalu. Sada izračunajte koliko je to redova do mora, ali sigurno više od jednoga", kazala je Mazzocco Drvar u RTL Direktu.

CIEJLI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

19. travanj 2024 05:02