StoryEditorOCM

‘titulary members‘Prof. Dragan Bolanča odabran u počasno zvanje u Međunarodnom pomorskom odboru: Ovo je velika čast, još uvijek učim, pomorsko pravo sve je kompleksnije

Piše Merien Ilić
12. listopada 2021. - 11:58

Nije nepoznanica da Split ima vrhunske stručnjake u području pomorskog prava, zapravo i cijela Hrvatska.

Još jedna potvrda tome stiže nam sa splitskog Pravnog fakulteta čiji je pročelnik Katedre za pomorsko i opće prometno pravo prof.dr. Dragan Bolanča dobio ugledno priznanje.

Točnije, riječ je o kao naslovu u počasno zvanje titulary members u CMI, Međunarodnom pomorskog odboru. Zvanje se dodjeluje osobama koje su svojim vrijednim radom doprinjeli radu CMI-a.

- Na Skupštini CMI-a održanoj 30. rujna ove godine, na Svjetski pomorski dan, predstavnici svih nacionalnih udruga za pomorsko pravo dali su svoje glasove za dvoje kandidata koje je naše Društvo predložilo - za kolegicu Doroteu Ćorić iz Rijeke i mene.

Iz Splita je prethodno, točnije 1994. godine, u to zvanje odabran prof. emer. Ivo Grabovac s Pravnog fakulteta u Splitu i u prof. dr. sc. Drago Pavić s Pomorskog fakulteta u Splitu. Starije kolege držim pravim velikanima u području pomorskog prava, pa mi je zaista čast što sam stavljen njima uz bok - kazao nam je prof. Bolanča.

CMI je osnovan 1987. u Anversu i sljedeće godine slavi 125 godina postojanja, a od osnivanja sjedište mu je u Antwerpenu. Neslužbena je to međunarodna organizacija čija je svrha rad na donošenju konvencija za izjednačenje (unificiranje) pomorskog prava

Neke od tematika kojima se bavi su: sudar brodova, spašavanje na moru, ograničenje odgovornosti brodovlasnika, hipoteka i privilegiji na brodu, privremeno zaustavljanje brodova, teretnica, Y-A pravila o zajedničkim havarijama i druge, a sve zbog pravne sigurnosti u pravnom prometu.

image
Saša Burić/Cropix

Članovi CMI-ja su nacionalna udruženja koja na sastancima, skupštinama i konferencijama raspravljaju o pojedinim aktualnim problemima u međunarodnoj pomorskoj privredi. Hrvatsko društvo za pomorsko pravo je član CMI-a od 1991. godine, kao pravni sljednik društava kroz desetljeća.

Prof. Bolanča je bio dopredsjednik HDPP-a od 2000. – 2018. godine, te je učestvovao na velikom broju međunarodnih savjetovanja i konferencija. Zahvaljujući toj sponi, donesen je veliki broj međunarodnih konvencija u čemu je Hrvatska odigrala veliku ulogu.

- Republika Hrvatska ima jedan od najboljih pomorskih zakonika u svijetu, a stručnajci koji se bave pomorskim pravom neprestano prate promjene na tom području, usklađuju i dogovaraju nove pravilnike, sve s ciljem sigurne plovidbe.

Puno je tu izazova koje treba pratiti poput zaštite prava pomoraca, kako ih zaštititi u aktualnim gospodarskim uvjetima, treba pratiti razvoj trgovačke flote, raditi na poboljšanju uvjeta na brodu i na radnim pravima...

Čovjek je najvažnija karika na brodu, on treba biti na prvom mjestu - smatra prof. Bolanča koji kaže da još uvijek uči, jer se materija pomorskog prava stalno širi, sve je kompleksnija, pa treba držati korak s vremenom.

Iza ovog stručnjaka je 40 godina bavljenja pomorskim pravom. Autor je čak 14 knjiga i 230 znanstvenih i stručnih radova iz pomorskog prava, a otkriva nam kako upravo dovršava s kolegicom, najnoviju knjigu o ovoj neiscrpnoj tematici.

15. travanj 2024 12:59