StoryEditorOCM

početak radovaProjekt vrijedan 60 milijuna kuna: što se događa s novom ribarskom lukom kod Dubrovnika?

Piše DV
21. veljače 2023. - 09:35

Što se događa s budućom ribarskom lukom u Sustjepanu, na području bivšeg Shella? Zadnje informacije govorile su da će radovi na njoj krenuti ovaj mjesec, no kako nam kažu tamošnji ribari još uvijek se ništa konkretno ne događa. Ne znaju, poručuju, ni gdje će im biti privremena zamjena luka, dok se radovi budu obavljali.

Stoga smo zatražili da nam iz Dubrovačko-neretvanske županije kažu hoće li se ribarska luka, obzirom na rokove za sredstva iz EU fondova na vrijeme napraviti.

- Projekt ribarske luke u Sustjepanu je u fazi ishodovanja pravomoćne građevinske dozvole. Projektna dokumentacija za nadmetanje poslana je u Ministarstvo poljoprivrede, točnije njihovu Upravu za ribarstvo na ex ante provjeru. Kako su nas izvijestili iz nadležnog ministarstva, provjera dokumentacije bit će obavljena čim se steknu uvjeti za navedeno.

Plan Županijske lučke uprave Dubrovnik, u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede, je donijeti odluku o eventualnom početku realizacije u ovom operativnom razdoblju ili kandidirati projekt na novu financijsku omotnicu u rujnu te započeti radove u prvoj polovici iduće godine. U dogovoru s ribarima s našeg područja, iznaći će se privremeno rješenje za prihvat ribarica. Na tu temu, s predstavnicima ribarske flote, predstavnici ŽLU Dubrovnik već su odradili sastanak te je bilo riječi o mogućim zamjenskim lokacijama – poručuju iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Podsjetimo još u studenom prošle godine ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić za Dubrovački vjesnik kazao je pokrenuta e-konferencija za izdavanje građevinske dozvole.

image

Ribarska luka Sustjepan

- Bilo je određenih ‘preprojektiranja‘ kako bi se projekt uskladio s GUP-om i s Prostornim planom Grada Dubrovnika, a nakon toga je podnijet zahtjev za izdavanje dozvole i sad smo u procesu e-konferencije i vjerujem da će kroz dvadesetak do mjesec dana doći do izdavanja građevinske dozvole. Dok traje izdavanje, radimo na dokumentaciji za nadmetanje koju ćemo poslati Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za ribarstvo kako bi oni to pregledali i nakon izdavanja građevinske dozvole krenut ćemo s natječajem za odabir izvođača radova. Plan je, ako to sve tako bude, da bi kroz drugi mjesec započeli radovi – poručio je tada  Dadić.

Kako je tada Dadić istaknuo, projekt ribarske luke inače predviđa izgradnju 230 metara nove obale i novih skladišta i hladnjača, za što je od Ministarstva poljoprivrede dobiveno 35 milijuna kuna bespovratnih sredstava dok cijeli projekt vrijedi 60 milijuna kuna.

- U prvoj fazi ćemo napraviti otprilike 150 metara obale i privest svrsi dio rive koji je u dosta lošem stanju tako da omogućimo uredan privez ribarskih brodova, ukrcaj ribe kako bi kasnije ribari svojim hladnjačama ribu mogli voziti na destinacije koje ugovore. Prijavit ćemo se na novi poziv Ministarstva jer ovo je maksimalan iznos koji oni mogu dodijeliti, to je 5 milijuna eura. Ovo je omotnica 2014. - 2021., a idućoj omotnici ćemo biti spremni, imat ćemo građevinsku dozvolu te ćemo se ponovno prijaviti za drugu fazu tako da taj projekt završimo kao što smo završili projekt u Donjem Čelu koji je također financiran iz EU-fondova- poručio je u studenom prošle godine ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik.

19. travanj 2024 12:13