StoryEditor

oporavakPromet u Rotterdamu u prvom tromjesečju blizu pretpandemijske razine, najveći trenutni izazov je poremećena logistika nakon blokade Sueskog kanala

29. travnja 2021. - 12:19
AFP

Najveća europska luka Rotterdam zabilježila je rast obujma pretovarenog tereta u prvom tromjesečju, signaliziravši oporavak od poremećaja koje je prouzročila pandemija koronavirusa.

Obujam pretovarenog tereta porastao je u prvom tromjesečju tri posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 115,8 milijuna tona.

U prva tri mjeseca 2020. pandemija još nije prouzročila ozbiljnije poremećaje u prometu, podsjeća agencija dpa.

"Luka Rotterdam napravila je novi korak u procesu oporavka od pada prometa u cijeloj 2020. godini zbog pandemije covida 19", stoji u priopćenju, objavljenom u srijedu.

Prošle je godine obujam pretovarenog tereta u Rotterdamu pao 6,9 posto.

Najveći je izazov s kojim se Rotterdam trenutno suočava logistika poremećena nakon šestodnevne blokade Sueskog kanala, istaknuo je šef luke Allard Caselein.

Suez je blokiran nakon što se divovski teretni brod Ever Given zaglavio u lošim vremenskim uvjetima, onemogućivši prolaz stotininama brodova i zaustavivši oko 12 posto globalne trgovine.

Pretovar tereta u lukama širom svijeta ključni je pokazatelj ekonomskog zdravlja i prošle je godine smanjen zbog pandemije koronavirusa.

14. lipanj 2021 18:40