StoryEditorOCM

svečanost u SplituPromocija na Pomorskom fakultetu: ‘Sve se pokrenulo, naručuju se novi brodovi, potražnja za pomorcima raste!‘

Piše PSD.
9. lipnja 2021. - 07:51

Svečano je bilo ovog utorka ispred zgrade Tri fakulteta u Splitu, gdje je održana promocija magistara inženjera i sveučilišnih prvostupnika Pomorskog fakulteta.

Njih 178 diplomanata preddiplomskog studija i 102 magistra koji su diplomirali od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine primili su potvrdu svog znanja i truda koja će im otvoriti vrata mnogih firmi koje se bave svime što je vezano uz more i pomorskim zvanjima.

Među njima je i Mirna Bilobrk, magistrica pomorske nautike koja je dočekala promociju godinu dana nakon što je predala svoj diplomski rad. Jedna je od dvije djevojke na studiju pomorske nautike koje su primile diplomu na ovoj svečanosti.

image
Mirna Bilobrk
Tom Dubravec/ Cropix

- Fakultet mi je zaista pružio sjajne uvjete za učenje i osposobljavanje za pomorsko zvanje, a spremna sam i za nove specijalizacije i obuke. Planiram se priključiti Hrvatskoj ratnoj mornarici na ophodnim brodovima - rekla nam je Mirna koju smo "ulovili" u pauzi koju je kratio pjevač Saša Lozar.

Mnogi već 'tuku' more

Njezin kolega Josip Ivanišević također je završio pomorsku nautiku, a već "tuče" more kao i neki njegovi kolege koji nisu mogli stići na promociju, no javili su se videopozivom i tako lijepo iznenadili prijatelje.

- Čekao sam godinu dana na kadeturu, a na kraju sam je odradio u "Jadroplovu", gdje sam dosta naučio. Sada plovim na LNG-u kao treći oficir, a uskoro bih trebao ići i za seconda. Zadovoljan sam. Strane kompanije uzimaju jeftiniju radnu snagu s istoka, ali Hrvati su i dalje na glasu kao kvalitetan kadar pa su dobrodošli svugdje - govori nam Josip.

image
Josip Ivanišević
Tom Dubravec/ Cropix

Da posla ima za naše pomorce, kao i zanimanja mladih za pomorska zvanja, potvrđuje i dekan, izv. prof. dr. sc. Pero Vidan.

- Svake godine naše upisne kvote su pune, a naši studenti se zapošljavaju. Iako je u proteklo vrijeme na pomorskom tržištu vladala kriza zbog pandemije, sada se opet sve pokrenulo, naručuju se novi brodovi i očekivati je da će potražnja za pomorcima skočiti - predviđa dekan.

image
Pero Vidan
Tom Dubravec/ Cropix

Kaže nam kako upješno rješavaju pitanja oko kadeture jer je hrvatska flota premalena pa fakultet rješenja nalazi u svojim partnerima, nastavnim bazama, odnosno stranim tvrtkama koje regrutiraju najbolje studente. Zbog pandemije izostale su i dosadašnje subvencije ministarstva za ukrcaj kadeta i asistenata, no pribjeglo se modelima Erasmusove stručne prakse.

- Strudiranje na našem fakultetu zaista pruža velike mogućnosti. U zadnjih desetak godina uložili smo više od 18 milijuna kuna u znanstvenu i nastavnu opremu, što iz vlastitih izvora, što iz Europske unije, pa smo na ovom dijelu Europe zaista najopremljeniji fakultet za stjecanje novih znanja na najnovijim brodovima. Prvi put radimo autonomne brodove, mentoriraju nas Norvežani i Poljaci, koji su se već prilagodili novom tržištu rada, kao i drugi stručnjaci - kazuje dekan Vidan, od kojeg doznajemo kako u Norveškoj već plove trajekti na električnu propulziju, a ove godine zaplovio je i prvi brod bez posade.

Izvanredni uvjeti

No, takvi će brodovi na komercijalnim putovanjima zaploviti tek 2040. godine.

image
Pero Vidan i najbolja studentica Anamarija Batinović s prosjekom ocjena 5,0
Tom Dubravec/ Cropix

- Možda će upravljanje brodom krenuti u autonomnom smjeru, no održavanje brodova nikada. Pitanje je tko bi se uopće htio ukrcati na brod ili u avion bez posade - komentira dekan.

Studentima koji su primili diplome čestitao je i rektor Dragan Ljutić, ne krijući ponos što mladi danas u velikom broju završavaju fakultete, a Sveučilište se uspješno trudi držati visoku razinu studiranja pa su ga studenti ocijenili ocjenom 4,6.

image
Rektor Dragan Ljutić
Tom Dubravec/ Cropix

- Mi kao maritimna zemlja moramo ulagati u pomorski kadar, a na splitskom Pomorskom fakultetu imamo zaista izvanredne uvjete i najsuvremeniju opremu poput simulatora, zvjezdarnice i ostalog. Na našim integriranim studijima vojne nautike i vojnog brodostrojarstva obrazuju se i kadeti MORH-a, a prepoznati smo i od strane japanskog sustava obrazovanja i izobrazbe u pomorstvu koji nam je dao certifikat uspješnog obrazovanja kadra. Zaista moramo biti zadovoljni - rekao je rektor Ljutić.

24. travanj 2024 04:29