StoryEditorOCM

Povijesni danProširenje i produbljenje Privlačkog gaza povezat će Zadarski i Velebitski kanal te skratiti plovni put za 12 milja

Piše Kažimir Škrbić
17. svibnja 2021. - 07:35

Projektom proširenja i produbljenja Privlačkog gaza u dužini 1.740 metara i obuhvata 40 metara širine povezat će se Zadarski i Velebitski kanal, skratiti plovni put za 12 milja te stvoriti osnovni uvjeti za zamah nautičkog turizma u zapadnom dijelu Zadarske županije – zaključak je svih potpisnika Aneksa sporazuma o koordinaciji, zajedničkom financiranju i realizaciji izvođenja radova proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz.

Aneks su u petak u Privlaci potpisali državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, direktor državne kompanije Plovput Mate Perišić, župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Nina Šime Ćurko, načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja, načelnik Općine Vrsi Luka Perinić te načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

Za Općinu Vir i susjedna mjesta mikroregije potpis ovoga Aneksa sporazuma pokazat će se vrlo brzo kao povijesni, jer se njime otvaraju vrata sigurnijem i bržem pomorskom prometu te zamahu nautičkog turizma.

- Ovo je drugi veliki zajednički projekt naših jedinica lokalne samouprave nakon gradnje vodovodne aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi. Time se naša ideja o suradnji radi zajedničke dobrobiti još jednom potvrdila u praksi te ukazala na ispravnost našeg puta - kazao je virski načelnik Kapović. Općina Vir participirat će u ovom projektu s 1,70 posto (oko 380.000 kuna) njegove ukupne vrijednosti od 22 milijuna kuna s PDV-om, a s istim postotkom sudjelovat će susjedne jedinice lokalne samouprave. S najvećim postotkom za realizaciju ovog projekta sudjelovat će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (42,51 posto), potom Plovput (39,32 posto) te Zadarska županija (11,37 posto).

- Odluku o sudjelovanju u ovom projektu donijeli smo na Općinskom vijeću s osobitim zadovoljstvom. Ponosan sam na ovaj projekt, jer simbolički i stvarno predstavlja pomorsku i turističku budućnost otoka Vira te njegov novi uzlet u razvoju - dodao je Kapović kojemu je ovo bio posljednji potpis i projekt kojega je realizirao kao virski načelnik.

Privlački gaz je plitak te u nautičkom smislu iznimno atraktivan pomorski prolaz koji će ovim projektom postići skraćenje plovidbe za gotovo 12 nautičkih milja za sva plovila koja plove Virskim morem prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima.

- Sve građevinske dozvole za ovaj projekt proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz dobivene su još 2013. godine – kazao je privlački načelnik Begonja – ali do prije tri godine nije bilo pretjeranog razumijevanja za njegovu realizaciju.

Načelnik Begonja je istaknuo kako su ministar Oleg Butković i državni tajnik Bilaver ponovno aktualizirali ovu priču koja je rezultirala prvo potpisivanjem Sporazuma 2018., a sada i Aneksom sporazuma koji je stavljena točka na i ovog projekta. Plovput će skoro raspisati natječaj, a potom će izabrani izvođač radova imati dvije godine za njegovu realizaciju.

- Znam koliko ovaj projekt znači za susjedne općine i grad Nin, jer prije svega predstavlja veliko ulaganje u sigurnost plovidbe. S druge strane, sve što se iz mora izvadi neće se baciti, nego će se upotrijebiti za dohranu plaža i slične namjene - ukazao je na praktičnu stranu projekta držani tajnik Bilaver, dok se župan Longin pohvalio velikim ulaganjima Zadarske županije u pomorstvo i pomorsku infrastrukturu.

- Više od pola milijarde kuna uložili smo u pomorstvo, a ovaj je projekt od velikog značaja za daljnji razvoj nautičkog turizma - zaključio je župan Longin. Potpisivanju Aneksa sporazuma uz načelnika Kapovića i druge potpisnike još su nazočili zamjenik načelnika Antonio Vučetić i direktor općinskih poduzeća Vir održavanje i Čisti otok Marino Radović, kao i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola, lučki kapetan Lučke kapetanije Zadar Alen Rukavina, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije Krešimir Laštro i drugi.

18. travanj 2024 14:04