StoryEditorOCM

počelo jePrva tvrtka-kćer Brodosplita otišla u stečaj, a ista sudbina čeka još njih tridesetak: imovine nemaju, a jedino što je ostalo su dugovi i radnici bez posla

Piše Damir Tolj
8. srpnja 2022. - 13:50

Počelo je ono što već neko vrijeme najavljujemo, a vrlo je izgledno da će se po istom obrascu odvijati i događaji koji slijede: prve škverske tvrtke padaju u stečaj i bit će brisane sa sudskog popisa živih poduzeća. Jedna od njih je “Korporativna sigurnost” d.o.o. (društvo s ograničenom odgovornošću).

Ali, prije svega treba razlikovati pojmove, budući da su mnogi zbunjeni sličnim terminima. Tvrtka “Brodosplit” d.d. (dioničko društvo) u vlasništvu Tomislava Debeljaka temeljno je škversko društvo. Očinsko ili krovno, može se i tako reći.

E, ta kompanija - sa 130 zaposlenih - nalazi se u predstečajnom postupku na Trgovačkom sudu u Splitu još od 20. svibnja. Predstečaj je predložio sam Debeljak. Ne bi li mu pošlo za rukom ipak se nagoditi s vojskom vjerovnika, da mu dio golemih dugova oproste, a dio odgode na što dulji rok i na rate, pa on da i dalje zadrži vlasnički nadzor nad firmom.

Neplaćeni računi

Naravno, vjerovnici to ne moraju prihvatiti, ali alternativa je gotovo pa siguran stečaj i pitanje je kako bi ti isti vjerovnici prošli u stečajnom postupku. Odnosno, koliki bi dio svojih tražbina mogli naplatiti iz “Brodosplitove” imovine.

O tomu će tek biti riječi, ali ne u ovom tekstu. Naime, o sudbini temeljnog društva, očinskog “Brodosplita”.

Istovremeno se na Trgovačkom sudu u Splitu vodi barem tridesetak drugih škverskih postupaka. “Brodosplit” d.d. osnivač je niza tvrtki, koje nazivamo kćerima, a po obliku su društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

Budući da kćeri nisu plaćale dospjele račune, pa su bile blokirane dulje od 120 dana, Financijska agencija (Fina) po službenoj dužnosti predložila je zimus i proljetos sudu otvaranje stečaja za ta posrnula društva.

E, sada se vraćamo na početak priče: prije nekoliko dana (4. srpnja) u stečaju je završila škverska tvrtka kćer “Korporativna sigurnost”. Sud je na istom ročištu otvorio i zatvorio stečaj, a kada rješenje postane pravomoćno - ta pionirska kompanija bit će izbrisana iz registra. Likvidirana.

image

Veliku većinu škverskih radnika zapošljavaju upravo društva kćer

Jakov Prkić/Cropix

Budući da nema imovine iz koje bi se vjerovnici mogli naplatiti i nitko nije pristao financirati besmisleno vođenje stečajnog postupka u tako oskudnim okolnostima, sud je istog dana otvorio i zatvorio stečaj. Vjerovnici se mogu pozdraviti s 390.000 kuna koje potražuju, a 27 radnika s radnim mjestom. Ostadoše jedni i drugi kratkih rukava. Osim ako nekim od tih radnika Debeljak nije dao posao u nekoj drugoj tvrtki, tko će to sada znati.

Eto, po tom zakonskom rješenju uskoro će najvjerojatnije umirati i ostale ćaćine, pardon, “Brodosplitove” poharane kćeri. Tridesetak ih je, podsjećamo. Izvještaji njihovih privremenih stečajnih upravitelja listom govore da su u istoj gabuli kao “Korporativna sigurnost”: imovine nemaju, ostali samo dugovi i radnici bez posla.

Tri dodatne plaće

Važno je reći da veliku većinu škverskih radnika zapošljavaju upravo društva kćeri, a ne otac “Brodosplit”. Debeljak je u dokumentaciji priloženoj sudu bio naveo da u “Brodosplitu” radi 132 ljudi. Dok je u svim kćerima zajedno - još 986 zaposlenika. Svi oni imaju se čega pribojavati.

image
Vojko Bašić/Cropix

Važna i korisna obavijest: padnu li u stečaj - kao što se upravo dogodilo nevoljnicima u “Korporativnoj sigurnosti” - svi radnici koji ostanu bez posla bankrotom poslodavca imaju zakonsku mogućnost dobiti još tri minimalca od državne Agencije za osiguranje radničkih tražbina (AORT).

Tri su već dobili - za veljaču, travanj i svibanj - po kriteriju blokade poslodavca. Ali mogu još tri. Evo što im poručuje AORT:

”Protekom osmog dana od objave rješenja o otvaranju i zaključenju stečaja na e-oglasnoj ploči suda, radnici imaju rok od 30 dana da podnesu zahtjev našoj agenciji za pripadajuće naknade.”

Sve informacije možete pronaći na njihovoj internetskoj stranici www.aort.hr. 

25. travanj 2024 06:37