StoryEditorOCM

suradnja s itf i sphPsiholozi u Rijeci educiraju profesore o mentalnom zdravlju pomoraca, prepoznavanju ranih simptoma stresa i kako se s njima nositi

1. srpnja 2022. - 13:40

U Međunarodnoj federaciji transportnih radnika (ITF) je osmišljen kurikulum o zaštiti mentalnog zdravlja pomoraca, kako bi se budući pomorci informirali o važnosti zaštite mentalnog zdravlja, a s tim ciljem u Rijeci se održava radionica za profesore hrvatskih pomorskih fakulteta.

Radionice su već održane u Južnoj Americi, Filipinima i Indoneziji, a radionica na riječkom Pomorskom fakultetu je prva takva u Europi.

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) ističu da je riječ o nadopuni pomorskog obrazovanja koje je usmjereno ponajprije na osposobljavanje pomoraca za rješavanje problema s kojima se susreću na brodu.

Nadaju se da će studenti pomorstva na hrvatskim pomorskim fakultetima od jeseni, u sklopu postojećih kolegija, moći educirati i o zaštiti mentalnog zdravlja pomoraca.

SPH je u suradnji s Pomorskim fakultetom u Rijeci, od 29. lipnja do 1. srpnja organizirao radionicu, tj. edukaciju profesora o uvođenju dijela osmišljenog kurikuluma u postojeće kolegije na pomorskim fakultetima.

Tijekom predavanja na Pomorskom fakultetu u Rijeci, uz primjere i vježbe, psiholozi koji surađuju s ITF-om educiraju profesore o mentalnom zdravlju pomoraca, prepoznavanju ranih simptoma stresa i kako se s njima nositi.

Na radionici se razmatraju strategije koje pomorci i kadeti mogu koristiti kada se suoče sa stresom na radnom mjestu i izvan njega, kako prepoznati depresiju, tjeskobu, izgaranje, rizik od samoubojstva. Teme su i upotreba droga na brodovima te pružanje psihološke prve pomoći nakon kriznih događaja.

Osim riječkih, sudjeluju i profesori s Pomorskog fakulteta u Splitu te pomorskih odjela iz Zadra i Dubrovnika.

Predavači su stručnjaci u tom području - Rasini Bandara i Asif Altaf iz ITF-a.

Uvede li se zaštita mentalnog zdravlja pomoraca u predavanja na pomorskim fakultetima, Hrvatska će biti prva zemlja u Europi u kojoj će studenti pomorstva stjecati znanja o zaštiti mentalnog zdravlja, kako prepoznati da nešto nije u redu i potražiti pomoć, naglašavaju iz SPH.

23. travanj 2024 13:52