StoryEditorOCM

SKORO PA OVERBOOKINGPutnici se vraćaju na kruzere, ruše se rekordi! MSC-u u listopadu potvrđeno 400 tisuća rezervacija. Dubrovnik čeka opsada

Piše Silvia Rudinović/Dubrovački.hr
15. studenog 2022. - 13:26
MSC: Dubrovnik će naredne ljetne sezone posjećivati MSC Lirica, od 26. travnja do 1. studenoga 2023.Tonći Plazibat/Cropix

Najave za iduću kruzing sezonu su izvrsne, putnici se vraćaju na kružna putovanja. MSC Cruises se pohvalio kako su u listopadu imali više rezervacija nego u ijednom mjesecu u čitavoj svojoj povijesti. U Lučkoj upravi Dubrovnik za 2023. najavljuju veći broj ticanja nego ove godine.

Kako navode iz MSC-a, u listopadu su imali potvrđeno gotovo 400.000 rezervacija putnika na itinererima za sezone zima 2022./2023. i ljeto 2023. Za Hrvatsku je najavljeno ukupno 67 ticanja raspoređenih na četiri luke: Dubrovnik, Split, Zadar i po prvi put Šibenik, s dva ticanja. Najviše ticanja će biti ostvareno u Splitu, zatim slijedi Dubrovnik.

image

Slike gužve u povijesnoj jezgri i prometnih zagušenja, ne žele građani ni gosti

Tonci Plazibat/Cropix

- Dubrovnik će naredne ljetne sezone posjećivati MSC Lirica, od 26. travnja do 1. studenoga 2023. Tijekom naredne godine ćemo u ponudi ponovno imati ukrcaj u Splitu i Zadru na krstarenja istočnim Mediteranom brodom MSC Sinfonia i trenutačno bilježimo odličan trend rezervacija – navodi Darija Semiz iz MSC-a.

Za iduću godinu, Dubrovnik u najavi već ima 350 ticanja te očekuje pola milijuna putnika.

- Radi se o povećanju u odnosu na tekuću godinu u kojoj bilježimo 320 ticanja. Treba podsjetiti kako je booking za ovu godinu bio u vremenu kad su još uvijek na snazi bila pandemijska ograničenja. S obzirom da više nema ograničenja, u idućoj godini očekujemo pune brodove! Porast je očekivan i veseli nas - kaže Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

image

Blaž Pezo: Rigorozni smo kad je u pitanju broj dolazaka u srpnju i kolovozu

Tonći Plazibat/cropix/

Optimističan je govoreći o idućoj kruzerskoj sezoni. Neće to biti brojke kakve su zabilježene u pretpandemijskim vremenima, ali Dubrovnik takvu statistiku više i ne priželjkuje. Slike gužve u povijesnoj jezgri i prometnih zagušenja, ne žele građani ni gosti.

- Rigorozni smo kad je u pitanju broj dolazaka u srpnju i kolovozu kako ne bismo premašili četiri tisuće putnika u jednom danu. Vjerujemo da će planirani park‘n‘ride sustav na Pobrežju doprinijeti smanjenju gužve u prometu. Zadovoljni smo trenutačnim prometom, zasad rastemo unutar nekog normalnog okvira – ističe Pezo.

Posljednji relevantni podaci, koliko gosti na kružnim putovanjima troše u Dubrovniku su iz istraživanja prije pandemije te više nisu relevantni, kaže sugovornik. 

- Dubrovnik je gostima s kruzera top destinacija. Oni ne osjećaju taj problem s gužvama o kojem mi govorimo. Iz gruške luke ih se odveze u klimatiziranim autobusima ravno na Pile, a pun grad je slika koja na njih ostavlja dojam uspješnog turističkog odredišta - komentira ravnatelj Lučke uprave.

image

1. prosinca završava sezona za brodove na kružnim putovanjima u gruškoj luci

Tonci Plazibat/cropix/Cropix

Što se tiče tekuće kalendarske godine, 1. prosinca završava sezona za brodove na kružnim putovanjima u gruškoj luci.

24. travanj 2024 17:47