StoryEditorOCM

ljetni kutakRadna akcija za Mramornu: ‘Nemamo ništa protiv da se ljudima omogući odlazak busom na kupanje u Split, ali imamo dvije plaže koje nikako da zasjaju‘

Piše Mia Sesartić
15. srpnja 2021. - 09:52

Prva ovogodišnja radna akcija nasipanja žala na solinskoj plaži Mramorna uspješno je završena, kažu nam organizatori iz Građanske inicijative "Za Mramornu", čiji su članovi poznatiji kao "mramornaši".

– Plaža je vapila za dohranom, ali "mramornaši" su ovog puta bili prepušteni sami sebi pa smo između sebe i skupljali sredstva za akciju pri čemu posebnu zahvalu upućujemo umirovljenicima koji se svakog jutra sastaju na našem kupalištu i koji su nesebično, od svojih malih mirovina, dali svoj prilog za uređenje svoga omiljenoga ljetnog kutka. Uzevši u obzir sve administrativne i tehničke probleme zbog prelaska željezničkih tračnica, a uvijek napominjemo da se to radi na osobnu odgovornost, uvidjeli smo da je jedini adekvatan način dovođenja žala brodom iz Vranjica - kaže Rebeka Milanović, jedna od članica inicijative.

– Šalimo se kako je "okolo uvijek brže", baš kao i nova autobusna linija Bunje – Žnjan. Naravno, nemamo ništa protiv da se ljudima omogući odlazak na kupanje, ali opet nas kopka činjenica da je Solin grad na moru i to s dvije plaže, koje nikako da zasjaju u punom sjaju – poručuju "Mramornaši" te ovim putem zahvaljuju "kapetanu" Anti Milišiću Kalibardovu iz vranjičkih Kučića koji je ustupio svoj brod za prijevoz žala i s osmijehom osam puta preplovio relaciju Vranjic – Mramorna – Vranjic.

image
Mramornaši imaju snažne ruke, ali i veliko srce
Rebeka Milanović

– Na vranjičkoj strani strpljivo su čekali momci iz tvrtke sumještanina, Joška Doljanina, koji je ustupio svoj kamion s kranom te donirao prijeko potrebno žalo. Momci su vješto manevrirali kranom kako bi vreće žala bezbolno spustili na brod pa ovim putem zahvaljujemo Svetokajcu Jošku. Također, koliko je mogao, u novom sastavu, pomogao je i Mjesni odbor Sveti Kajo – naglašavaju naši sugovornici.

Akcija je popraćena dobrim raspoloženjem, smijehom i pjesmom, a članovi inicijative su sredstvima iz zajedničke blagajne organizirali i ručak na plaži, u sjeni čuvene smokve i tamarisa. Zadovoljni izgledom plićaka i većom bistrinom, "mramornaši" su već počeli razmišljati što će dalje.

– U četvrtak, 14. srpnja, u ranojutarnjim satima, pod budnim okom naših "penzića", ronioci iz Ronilačko-ekološkog kluba "Solin" postavit će plutajuću zaštitnu ogradu koju je osigurala Turistička zajednica grada. Cilj je postizanje njihove sigurnosti i zaštite od susreta s brodicama i drugim plovilima, posebno gliserima – navode iz Inicijative.

– Ovog ljeta ćemo se i dalje pouzdati u sebe, vođeni citatom "S velikim ludim srcem možeš sve – bez srca ništa!" Mramornaši još jednom zahvaljuju svima, koji su na bilo koji način, sudjelovali u ovoj radnoj akciji – poručuje Milanović.

image
Ekipa nakon akcije, pala je i marenda
Rebeka Milanović
23. travanj 2024 16:46