StoryEditorOCM

OD UTORKARadnici Luke Zadar d.d. najavljuju štrajk, poslodavac iz Kine odbio im je povećati plaće

Piše M. K/Zadarski.hr
16. ožujka 2024. - 09:19

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH), udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najavljuje štrajk radnika Luke Zadar d.d.

Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) pokreće štrajk nakon neuspješnog postupka mirenja u kojem je poslodavac odbio prihvatiti aneks kolektivnog ugovora, te zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora koji je na snazi.

U ponedjeljak 18. ožujka u 10 sati u krugu upravne zgrade Luke Zadar d.d., Gaženička 28, Zadar, Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) najavit će štrajk radnika u Luci Zadar d.d. koji je planiran za 19. ožujka od 7 sati. Na konferenciji u ponedjeljak će govoriti sindikalni povjerenik Sindikata prometa i veza Hrvatske (SPIVH) u Luci Zadar d.d. Nikola Tuta, a prisutni će biti i članovi štrajkačkog odbora.

- Tražimo povećanje neto plaće i ispunjavanje kolektivnog ugovora, ukoliko ne bude odgovora iz tvrtke radnici od utorka u 7 sati ujutro stupaju u štrajk. U Luci d.d. radi više od 90 radnika. Dva pokušaja mirenja s većinskim vlasnikom dionica iz Kine su propala, tražili smo da se neto plaća poveća zo 200 eura, jer radničke plaće lučkih radnika iznose od 700 do 800 eura, ljudi jednostavno s takvim plaćama ne mogu preživjeti mjesec. Osim toga, u nekoliko stavki ne poštuje se niti trenutni kolektivni ugovor. Želim reći da nikome nije do štrajka, meni ponajmanje, ali stjerani smo u kut, ugrožena nam je egzistencija i nemamo drugog izlaza. Ipak, još se uvijek nadamo da će se pronaći rješenje i da će većinski vlasnik pristati na ovo povećanje plaća koje tražimo. Ukoliko se to ne dogodi, od utorka stupamo u štrajk. Dogovorili smo se da ćemo i dalje prihvaćati privez brodova, ali nećemo obavljati iskrcaj i pretovar tereta. Ponavljam, ne želimo da do toga dođe, u nadi smo da ćemo se dogovoriti, jer ove godine imamo zbilja velike najave tereta, radimo dosta brodova, promet je velik. Ali ionako niske plaće nam je inflacija dodatno pojela - kaže Nikola Tuta, sindikalni povjerenik SPIVH ističući kako većinski vlasnik nije želio pristati na povećanje opravdavajući se nedostatkom financija, međutim posla ima dosta i to s prijevozom opreme za vjetroeletrane, a dosta brodova dovodi i drvnu građu koja se pretovara preko zadarske luke.

- Radimo zbilja dobro i nadamo se još uvijek dogovoru jer ovako dalje ne možemo izdržati.. Kako je to rekao jedan naš radnik "Ja ne želim štrajkati, ali moram!" - zaključuje Tuta.

27. travanj 2024 17:16