StoryEditorOCM

život u neizvjesnostiRadnicima ‘Brodosplita‘ koji čekaju dvije plaće ponuđene pozajmice uz ‘povoljne‘ kamate?! Govori se i o ponudama za prijelaz u nove tvrtke...

Piše Damir Tolj
27. svibnja 2022. - 13:42

Već smo pomalo dosadni, ali ne možete pobjeći od vijesti ako ste novinar, pa evo: još 15 (petnaest) tvrtki iz posrnulog “Brodosplitova” sustava, u vlasništvu DIV grupe Tomislava Debeljaka, dobilo je privremene stečajne upravitelje.

To su: “Strojna obrada materijala” (milijun kuna duga, 285 dana blokade računa zbog nepodmirenih obveza), “Održavanje strojeva” (1,36 milijuna kuna duga, 263 dana blokade računa), “Oblaganje” (970 tisuća kuna duga, 308 dana blokade računa), “Ljudski resursi” (184 tisuće kuna duga, 221 dan blokade računa), “Ispitivanje brodskih sustava” (800 tisuća kuna duga, 211 dana blokade računa).

Iznose dugovanja i broj dana provedenih u blokadi iznijeli smo tek slikovitosti radi, da steknete dojam, a dalje niz tekst, za ostale – nećemo. Da ne opterećujemo.

Zatim: “Cjevarska izrada”, “Brodosplit računovodstvo i financije”, “Zaštita trupa od korozije”, “Izrada alata”, “Boja-trup”, “Opremanje brodova” (ex “Brodosplit montaža”), “Brodski segmenti”, “Trup-inženjering”, “Nerazorna ispitivanja” i “Informatički sustavi”.

Kada navedenim tvrtkama pribrojimo još osam škverskih društava kćeri, kojima su privremeni stečajni upravitelji dodijeljeni nedavno, dolazimo do 23 brodograđevna poduzeća iz splitske uvale Supaval kojima prijeti stečaj, moguće i likvidacija. Tih osam je: “Brodska i ostala oprema”, Brodograđevni institut”, “Čišćenje objekata”, “Čelik-radnici”, “Skelarski radovi”, “Optimizacija i ekologija”, “Transportna sredstva” i “Brodosplit-trgovina”.

U slučaju dviju tvrtki, “Tvornice dizel motora” i “Interijera i završnih radova”, javio se pristupitelj dugu navodno, voljan podmiriti dugovanja u roku od dva mjeseca. To je "Brodogradilište specijalnih objekata" jedna od rijetkih škverskih tvrtki koja nije blokirana. Vidjet ćemo...

Prijetnja za 850 ljudi

U posrnulim Debeljakovim poduzećima  – koliko se može vidjeti iz poslovnih javnih servisa koji prate takvu problematiku – zaposleno je 850 ljudi. Naravno, sve je podložno promjenama i dinamici, pogotovo kada su u pitanju povezana poduzeća, pa nerijetko ima prelijevanja iz jedne posrnule tvrtke u drugu i podatke je teško ažurirati. A iz “Brodosplita” odavno ne odgovaraju na naše upite.

image
Paun Paunović/Cropix

Uglavnom, padnu li u stečaj sva poduzeća o kojima govorimo, značit će to i kraj radnog odnosa navedenih zaposlenika. Izgledno je – ako se ništa bitno ne promijeni – da će posrnula društva biti likvidirana, a njihovi dugovi nenaplaćeni. Na teret vjerovnika koji će sve to morati progutati. Budući da se neće imati iz čega naplatiti.

Oko škvera kruže glasine, a već se bojažljivo i anonimno javljaju radnici posrnulih škverskih poduzeća s informacijama da im Debeljak nudi prijelaz u dvije nove tvrtke, pa ne znaju ni sami što da rade. Je li to istina, hoće li tako ostati bez stečenih prava i izostalih plaća, koliko je takvih slučajeva i kakva sudbina čeka ostale – ne možemo reći, jer nam “Brodosplit” ne odgovara na pitanja.

Nemoguće je reći i koliko radnika još uopće radi u brodogradilištu. Debeljak je većinu (1500 od ukupno blizu 2000, ali sve je relativno) poslao kući na čekanje i minimalac još početkom travnja. Jer je stanje teško: dijelom zbog manjka novca za dovršetak starih poslova, dijelom zbog manjka novih.

Koliko je poznato, radovi nisu prekinuti u spominjanom "Brodogradilištu specijalnih objekata" jer je država uglavnom unaprijed platila, ali Debeljak nije ni blizu završetka još četiriju obalnih ophodnih brodova za Hrvatsku ratnu mornaricu. Pa se tu ne smiju kockati s blokadom i račun je prohodan.

S obzirom na to da dijelu radnika nisu isplaćene dvije plaće, a od početka idućeg tjedna bit će riječ već o tri (za veljaču, ožujak i travanj), pitali smo škversku upravu je li istina da neplaćenim metalcima upravo preko "Specijalne" nude isplatu pozajmice uz dva posto kamate.

image
Vojko Bašić/Cropix

Pozajmice radnicima

Dakle, da radniku Mati ili Frani ne isplaćuju plaću, ali mu zato omogućuju pozajmicu s kamatama. Čuli smo za više takvih slučajeva, ali ljudi se ne žele istrčavati po medijima u strahu da bi sebi tako stvorili još problema. Ako nam "Brodosplit" ikada odgovori – javit ćemo vam. A i sindikalci bi uskoro možda mogli ponešto reći o svemu. 

Za sve “Brodosplitove” tvrtke kćeri, o kojima ovdje govorimo, Financijska agencija je po službenoj dužnosti Trgovačkom sudu u Splitu predložila pokretanje stečajnog postupka jer su im računi blokirani dulje od 120 dana i ne podmiruju dospjele obveze.

Stanje usložnjava i činjenica da je na Debeljakov prijedlog sud nekidan otvorio i predstečajni postupak nad samim “Brodosplitom”. Formalni razlog – nelikvidnost, odnosno nesposobnost plaćanja zbog više sile, uslijed rata u Ukrajini i međunarodnih sankcija nametnutih Rusiji.

Eto, prokleti rat: da nema sankcija i Putina, svizac bi još zamatao čokoladu na splitskim navozima... 

26. travanj 2024 01:20