StoryEditorOCM

zadnja dionicaRadovi na Sjevernom toku 2 u danskim vodama počinju krajem ožujka

17. ožujka 2021. - 12:13

Radovi na zadnjoj dionici plinovoda Sjeverni tok 2 u danskim teritorijalnim vodama bit će nastavljeni krajem ožujka, izvijestili su u srijedu ruski mediji, pozivajući se na danskog regulatora za energetiku.

Radovi u danskom gospodarskom pojasu počet će krajem ožujka, izvijestila je ruska novinska agencija Tass, pozivajući se na raspored radova kompanije Sjeverni tok 2 AG, koji joj je dostavila danska agencija za energetiku.

„Plan je da se polaganje cijevi nastavi krajem ožujka i da bude zaključeno do kraja trećeg tromjesečja 2021.“, citira pak ruska agencija RIA priopćenje danskog regulatora.

Plinovod bi trebao proširiti kapacitete za dopremu ruskog plina u Europu, a potaknuo je kritike i sankcije SAD-a koji tvrdi da će pojačati ruski ekonomski i politički utjecaj u regiji, podsjeća njemačka agencija dpa.

Konzorcij Sjeverni tok 2 nastavio je s gradnjom plinovoda kojeg do dovršetka dijeli polaganje cijevi na posljednjoj dionici, u danskim teritorijalnim vodama, dugoj stotinjak kilometara.

Gradnju otežavaju američke sankcije kompanijama koje sudjeluju u gradnji. Posao bi tako trebao odraditi specijalizirani ruski brod Akademik Čerskij.

Brod je početkom mjeseca napustio njemačku luku Wismar kako bi se pridružio projektu u danskim vodama, po završetku istraživanja u podmorju, objavila je RIA.

image
AFP
20. travanj 2024 00:56