StoryEditorOCM

SVE ide PO PLANURadovi u lučici Zenta: postavljen prvi u nizu novih gatova, radit će se do sredine srpnja, a onda pauza do listopada

Piše Merien Ilić
10. lipnja 2021. - 07:46

Radovi na sanaciji lučice Zenta odvijaju se prema planu, pa je proteklih dana postavljen prvi u nizu gatova, onaj na istočnom dijelu lučice.

- Zadovoljni smo brzinom odvijanja radova. Morski radovi na tom dijelu su gotovi, a sada slijedi stavljanje obloga na mulu, te nastavak radova prema središnjem dijelu odnosno T gatu, te se nadamo da će taj dio biti dovršen do sredine srpnja - kazuje nam Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.

image

 
Duje Klarić/Cropix

Podsjeća kako je ova sanacija bila nužna zbog dugogodišnjeg neulaganja u infrastrukturu lučice. Zbog dotrajalosti, dio gatova je propao u more, oštetio neke brodice, a vanjski lukobran postao je mjesto opasno po život zbog urušenih dijelova.

Stoga se trebalo pristupiti opsežnim radovima koji uz zamjenu gatova, uključuju saniranje čitavog obalnog pojasa, postavljanje nove vanjske rasvjete uz kompletno novu komunalnu opremu.

image
Duje Klarić/Cropix

- Nakon sredine srpnja radovi staju do sredine listopada, kada je na redu sanacija zapadnog dijela lučice, a vjerujemo da će sve biti gotovo do početka iduće ljetne sezone.

U međuvremenu dio brodica je na suhom vezu. Znamo da vlasnici jedva čekaju vratiti ih u more, pa razmišljamo kako bi bilo pošteno da im to i omogućimo kada dovršimo istočni dio lučice dok bi onda vani izvukli one brodove koji se nalaze u dijelu kojeg čekaju radovi - tračak nade vlasnicima brodica dao je Maroević.

image
Duje Klarić/Cropix
19. travanj 2024 17:10