StoryEditorOCM

ovo je tek početak‘Rand from Kukuzovac‘: Danci sele poznato malo brodogradilište iz Kaštela u Sinj

Piše Toni Paštar/SD
10. svibnja 2023. - 09:32

Tvrtka "Rand Shipyard" iz Kaštel Sućurca, koja proizvodi brodove po skandinavskom dizajnu, gdje im je do sada bilo i najveće tržište, kupila je šest građevinskih parcela, ukupne površine 17.939 četvornih metara, na prostoru Gospodarske zone Kukuzovac kod Sinja.

Odobrenje da se kompaniji čiji je vlasnik danski poduzetnik Carl Kai Rand kao najpovoljnijem ponuditelju poslije provedenog javnog natječaja prodaju zemljišta dalo je Gradsko vijeće, jer ponuđeni iznos od 87 tisuća eura premašuje vrijednost za koju je samostalno ovlašten gradonačelnik Miro Bulj.

Direktor "Rand Shipyarda" Ivan Kljaković Gašpić, višestruki olimpijac u jedrenju, trostruki europski prvak u klasi Finn, te srebrni i brončani sa svjetskih prvenstava, koji je na toj dužnosti posljednjih šest mjeseci nakon napuštanja državne tvrtke "ACI Sail", kazao je sinjskim vijećnicima da su se na kupnju parcela na Kukuzovcu odlučili, jer im je prostor u Sućurcu ograničen i kao takav predstavlja kočnicu u povećanju opsega proizvodnje.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Zbog toga su se odlučili na preseljenje u Zagoru na lokaciju čija je prednost blizina autoceste i kvalificirana radna snaga s područja cetinskog kraja. Kljaković Gašpić je najavio da će ulaganja tvrtke na Kukuzovcu iznositi oko 3,5 milijuna eura, a što će u početku omogućiti zapošljavanje novih 30 radnika.

Radovi će početi čim se osiguraju administrativni preduvjeti. Tvrtka, kazao je direktor, ima 126 zaposlenih koji su prošle godine proizveli 112 plovila.

- "Rand Shipyard" ima vrlo veliki porast u proizvodnji, iza nje stoji vrhunska struka, širi svoje tržište, a sve su to preduvjeti i za budući uspjeh - ustvrdio je čelnik "škvera".

image

Ivan Kljaković Gašpić trostruki je europski prvak u jedriličarskoj klasi Finn

Božidar Vukičević/Cropix

Iskazujući zadovoljstvo što se "Rand Shipyard" opredjelio na dolazak u sinjsku radnu zonu, gradonačelnik Bulj najavio je da će na prostor Kukuzovca u najskorije vrijeme doći još jedna renomirana proizvodna tvrtka, čije ime nije podijelio s gradskim vijećnicima.

Ako tvrtka koja je kupila spomenutih šest terena ispuni preuzete obveze i ako će na prostor doista doći i renomirana proizvodna tvrtka koju je najavio prvi čovjek alkarskoga grada, Gospodarska zona Kukuzovac mogla bi se prestati smatrati velikim sinjskim promašajem. U njeno komunalno opremanje Sinjani su uložili oko 80 milijuna kuna, najvećim dijelom novca vlastitih poreznih obveznika.

Kompletno su komunalno opremili prostor od 35 hektara iz čega proizlazi da su uložili oko 35 eura po kvadratu neto površine. Najveći dio tih parcela je prodan i to po cijeni od nepunih pet do 12 eura po kvadratu. Cijena ne bi bila niska da je prodaja parcela dala očekivane i obećavane učinke u novom zapošljavanju i generiranju poreznih prihoda u korist sinjskog proračuna.

Osim nekoliko iznimki sve se uglavnom svelo da su na Kukuzovcu svoje poslovne prostore izgradili postojeći mali poduzetnici koji su se samo preselili sa starih lokacija. Još gora je spoznaja da nemali broj kupaca parcela na stečenim nekretninama nije napravio baš ništa.

image
Nikola Vilić/Cropix

Među takvima je i nesuđena "Mils mljekara Sinj" koja je na Kukuzovcu kupila 12 tisuća četvornih metara zemljišta, a iza čega je, tvrdilo se, stajao investicijski fond u vlasništvu srbijanskog "kralja mlijeka" i ministra privatizacije u vladi Slobodana Miloševića.

Sinjani, prema ugovoru, toj tvrtki naplaćuju penale, ali šteta od nekorištenja komunalno opremljenog zemljišta puno je veća od koristi priskrbljene takvom naplatom. Za veliki broj terena koji su promijenile vlasnika izostali su i penali, jer su kupoprodajni ugovori napravljeni tako da ih se ne može natjerati da grade ili vrate zemljište.

22. travanj 2024 03:26