StoryEditorOCM

REAKCIJA‘Razumijem brigu Kaljana, ali mi ne možemo mijenjati Zakon!‘: gubi li Zadarska županija milijune eura zbog sidrišta za uzgoj ribe?

Piše I. N./Zadarski.hr
14. travnja 2023. - 11:14

- Razumijem brigu ljudi, ali Županija ne može mijenjati Zakon, prva je reakcija Krešimira Laštre, pročelnika Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije, od kojeg smo zatražili komentar na otvoreno pismo predsjednika Matice umirovljenika Općine Kali, bivšeg brigadira HV-a Zdenka Vidova, kojeg je u četvrtak uputio premijeru Andreju Plenkoviću.

Vidov u ime 160 mještana koji su potpisali peticiju apelira na premijera da utječe na izmjene Zakona o morskom ribarstvu kojima bi se lokalnom stanovništvu dozvolilo rekreativno udičarenje unutar pojasa od 300 metara oko kaveza za uzgoj ribe te ukazuje da su morska i kopnena sidrišta za kaveze izuzeta iz koncesijske površine, iako se radi o višestruko većoj površini od samih uzgajališta. Zbog toga Općina Kali, ali i država i Županija, tvrdi Vidov, godišnje gube milijunske iznose od koncesijske naknade. 

Svoje primjedbe i prijedloge bivši je brigadir potkrijepio satelitskom snimkom uzgajališta na području Vele i Male Lamjane u vlasništvu tvrtki Cromaris i Kali tuna.

image

Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Što se tiče ograničenja od 300 metara, u tom pojasu Zakon o morskom ribarstvu zabranjuje svaki sportski i gospodarski ribolov. Po mome mišljenju taj pojas nije prevelik, iz dva razloga. Sa sigurnosnog aspekta, ribogojilišta moraju biti osigurana od drugih plovnih puteva i prilaska raznoraznih plovila. Drugo, na tim dijelovima mora koncesionari svakodnevno provodi operativne aktivnosti, svojim plovilima hrani ribu, tu drži razne alate i druga sredstva potrebna za održavanje kaveza i obavljanje djelatnosti. Kad bi se unutar tog područja dozvolio pristup sportskim ribolovcima moglo bi doći do neželjenih problema – kaže Laštro uz napomenu da je na području uzgajališta zabranjeno koćarenje odnosno gospodarski ribolov.

- Što se tiče primjedbe gospodina Vidova o lancima odnosno sidrištima za uzgajališta, ona su određena prema prostornoj studiji i točno prema njoj je izdana i lokacijska dozvola. Taj prostor koji zauzimaju sidrišta na moru i kopnu, kao i svjetlosne plutače za signalizaciju pomorske površine, nalaze se unutar koncesioniranog područja, dakle područja za koje koncesionar plaća godišnju naknadu. Ima li možda nekih sidrišta koja nisu predviđena studijom i lokacijskom dozvolom, u ovom trenutku ne znam, ali županijsko povjerenstvo za nadzor koncesija dosad nije utvrdilo da je netko od koncesionara prekršio uvjete korištenja dozvoljene površine – odgovara pročelnik županijskog ureda za pomorstvo.

image

Ilustracija

Zvonko Pavic/Cropix

- Slažem se s gospodinom Vidovom da je suživot između marikulture i mještana neophodan. Mi u Županiji sve radimo kako bi u tom pravcu osigurali optimalne uvjete za lokalno stanovništvo i gospodarske subjekte, ali izmjene Zakona u tom smjeru nisu u našoj nadležnosti. Odredbe iz županijskog prostornog plana s poljima za marikulturu su prenesena u prostorni plan Općine Kali, a te granice, koliko sam shvatio, nisu prekršene niti dovedene u pitanje – zaključuje Krešimir Laštro.

02. svibanj 2024 06:22