StoryEditorOCM

još četiri vezaRekonstrukcija splitske Gradske luke: tijekom ljeta planira se betoniranje pod morem, završetak radova predviđen za studeni

Piše Sandra Barčot
1. srpnja 2021. - 09:52

Zahuktali su se radovi u splitskoj Gradskoj luci, gdje se odvija prva i druga faza rekonstrukcije - dogradnja Obale kneza Domagoja.

Premda je ljetna sezona, kada inače utihnu građevinski strojevi, Grad Split dopustio je izvođenje radova na ovom važnom projektu, koji je početak ulaganja i stvaranja nove vizure istočne obale grada podno Marjana.

- Svi znamo da se baš previše nije investiralo u luke, kod nekih porata još od Austro-Ugarske, pa me posebno raduje baš ovaj projekt vrijednosti više od 42 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava iz Kohezijskog fonda EU-a, a 15 posto novca je iz državnog proračuna – kazuje nam Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split, te nam otkriva i ritam radova:

- Rok za izvođenje radova, koji su startali u veljači, je devet mjeseci. Izvedeni su pripremni i zemljani radovi, odnosno podmorsko čišćenje i priprema podloge za slaganje betonskih blokova, a u tijeku su betonski i armirano-betonski radovi, odnosno betoniranje temelja, slaganje i montaža betonskih blokova. Radit će se tijekom i srpnja i kolovoza, kada je u planu slaganje betonskih elemenata pod morem, te betoniranje pod morem. A krajem kolovoza slijedi betoniranje nadmorskih zidova.

1400 novih kvadrata

Dodaje još ravnatelj Mihanović da u listopadu započinje ugradnja arhitektonskog kamena, dok je završetak radova predviđen za studeni.

Tako će se postojeća operativna obala dograditi pet i pol metara prema moru, odnosno s četiri metra proširiti na devet i pol metara. Preciznije - Obala kneza Domagoja u prvoj fazi će se dograditi 135 metara, a u drugoj fazi 125 metara, te će novostvorena površina operativne obale iznositi oko 1400 metara kvadratnih, čime će se poboljšati postojeće usluge, lučka funkcionalnost i sigurnost korisnika.

- Obala će biti popločana kamenom te opremljena komunalnom opremom, rasvjetom, opskrbnim ormarićima za opskrbu brodova strujom i vodom, kao i dodatnim zelenim površinama i dekorativnim podnim pločama koje će vizualno razdvajati dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju.

Projektom je predviđeno osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti – podvlači za kraj prvi čovjek Lučke uprave Split, naglašavajući da je sam projekt „Rekonstrukcija – dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“ planiran kao prva faza većeg projekta „Rekonstrukcija i proširenje Gata sv. Petra u Gradskoj luci Split”, čime će se infrastrukturno zaokružiti bazen Gradska luka i osigurati optimalna protočnost prometa, razina usluga i održivi razvoj za iduća desetljeća.

Četiri veza za katamarane


Ovom investicijom dobit će se dodatna četiri veza za katamarane. Odvojit će se operativna obala za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju. Zelenim pojasom stvorit će se "barijera" od operativne površine kojima se koriste automobili i kamioni za ukrcaj na trajekte.

Inače, od 2016. do 2019. godine broj putnika koji se prevoze katamaranima povećao se za 60 posto, od 714 tisuća putnika u 2016. godini do milijun i 146 tisuća putnika u 2019. godini.

I uređenjem novim privezišta svi se nadaju brzom povratku putničkog prometa na predepidemijsku razinu.

18. travanj 2024 06:42