StoryEditorOCM

ARCA ADRIATICARenesansa tradicijske gradnje pod europskom kapom: upoznajte maritimnu baštinu s obiju strana Jadrana

Piše OM
12. kolovoza 2021. - 09:00

Jadransko more već je tisućljećima neiscrpan izvor života, stvarajući tako bogatu i raznoliku pomorsku baštinu na objema njegovim obalama. Glavni cilj projekta Arca Adriatica, iz programa Interreg Italija-Hrvatska, razvoj je zajedničkog turističkog proizvoda koji se temelji na načelima društvene i ekološke održivosti i koji u isto vrijeme valorizira, čuva, štiti i promiče maritimnu baštinu.

Njezino iznimno značenje posebno apostrofira i direktorica TZ-a Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov:

– Pomorska baština svrstava se svakako u one segmente turističke ponude kojima ističemo identitet naše regije. Projekt Arca Adriatica pomaže nam da definiramo i profiliramo pomorsku baštinu kao ono čime se ponosimo i ono što daje pečat našoj destinaciji. Prekogranična suradnja s talijanskim partnerima taj učinak umnožava, jer zajednički razvoj jamči veću kvalitetu, uspješnost i razmjenu turista, a prekogranične destinacije kroz EU projekt promiču iste vrijednosti. Vjerujem da valorizacijom i zaštitom maritimne baštine u sklopu projekta Arca Adriatica stvaramo trajne vrijednosti za razvoj turističke ponude kulturnog turizma.

U projektu sudjeluje ukupno deset partnera, s hrvatske obale Jadrana to su Primorsko-goranska županija, koja je ujedno i vodeći partner, Općina Malinska-Dubašnica, Turistička zajednica Kvarnera, Ekomuzej Kuća o batani te Općina Tkon, dok su s talijanske strane Jadrana u projekt uključeni Općina Cervia, Općina Cesenatico, Mediteranski agronomski institut u Bariju, Grad San Benedetto del Tronto i Sveučilište u Veneciji Ca' Foscari.

Kroz projekt se povećava vidljivost uključenih destinacija, ali i dostupnost pomorske baštine za cijelo društvo, i to zahvaljujući virtualnim i otvorenim muzejima te interpretacijskim centrima u Malinskoj, Cerviji, Veneciji, Rovinju, Tricase Portu i Tkonu.

Osim toga, želja je upravo kroz interpretacijske centre, muzeje i bazu maritimne baštine povećati broj trajno zaštićenih artefakata pomorske nematerijalne i materijalne baštine.

image
Financirat će se obnova osam barki

Jedan od najznačajnijih ciljeva je i obnova malih tradicijskih barki koje postaju živi primjeri baštine. Kroz projekte Mala barka 1 i 2 na Kvarneru je obnovljeno osam tradicijskih barki, a sada se kroz Arca Adriaticu obnavlja još njih osam.

No, osim njihove obnove, želja je educirati mlade i djecu o pomorskim obrtima i vještinama, pa su učenici Tehničke škole, smjera brodograđevni tehničar, u sklopu projekta izgradili pasaru prema nacrtima jedne tradicijske pasare sagrađene 1930-ih godina u Lovranu.

S ciljem educiranja i upoznavanja s maritimnom baštinom organiziraju se i izložbe u malim lukama, kao i regate tradicijskih barki, poput onih održanih u Rovinju u lipnju te Mošćeničkoj Dragi početkom srpnja.​

Kolovoz i rujan donose također brojne regate na kojima će se moći vidjeti sva raskoš pomorske baštine, pa će se tako od 13. do 15. kolovoza prirediti Krčka jedra, a crikvenički Ribarski tjedan bit će od 28. kolovoza do 4. rujna.

U rujnu se, pak, u sklopu projekta Arca Adriatica, održava Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije FIUMARE, od 1. do 8. rujna u Rijeci, smotra i regata tradicijskih barki na jedra Homo na jidra u Malinskoj od 10. do 12. rujna, te Lošinjskim jedrima oko svijeta od 4. do 18. rujna.

(PROMO ČLANAK)

image
Mladi će učiti pomorske vještine
20. travanj 2024 01:20