StoryEditor

ugroženi sisavacRibari na albanskoj obali opazili i snimili sredozemnu medvjedicu! Ti prizori ulijevaju nadu da ćemo je uskoro vidjeti i u hrvatskom dijelu Jadrana

Piše VauMijau
14. rujna 2021. - 15:07
Sredozemna medvjedica (Monachus monachus)Ilustracija/Shutterstock

U blizini poluotoka Karaburum na obali Albanije ribari su početkom rujna opazili i snimili sredozemnu medvjedicu (Monachus monachus), kako su nam javili naši kolege iz PPNEA-e, objavila je udruga BIOM.

Prema izjavama ribara koji su medvjedicu snimili, bilo je više opažanja životinje kroz proteklih godinu dana, prenosi VauMijau.

- Nas u Biomu veseli ova informacija o opažanju te nam ulijeva nadu da postoji šansa da i u hrvatskom dijelu Jadrana uskoro bude moguće zabilježiti ovakve prizore. Ovim putem pozivamo sve koji bi vidjeli nešto što bi mogla biti sredozemna medvjedica, da taj prizor snime/fotografiraju, te da dojave na info@biom.hr ili putem Crodolphins aplikacije te Protokola za morske životinje MINGOR-a - napisali su.

Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) je najrjeđi tuljan na svijetu i najugroženiji morski sisavac Europe. Biom sa svojim partnerima iz Grčke, Albanije i Crne Gore provodi projekt Eastern Adriatic Monk Seal Project čiji je cilj stvaranje preduvjeta za širenje sredozemne medvjedice iz Grčke u Hrvatsku i susjedne zemlje.

14. rujan 2021 15:12