StoryEditorOCM

potezanje mrežeRibari na Braču ‘ukrasili‘ konop plastičnim vrećicama, doznali smo je li to legalno. Mještani se žale: Danima nakon toga ne možemo uloviti ni špara...

Piše OM
26. srpnja 2022. - 11:05

Čitatelj s Brača poslao nam je fotografiju na kojoj se vidi kako ribarska brodica na punti Sv. Roka u Sumartinu lovi ribu tzv. fružatom. Kako se vidi na fotografiji sninljenoj u ponedjeljak, na konop koji vuče mrežu obješene su bijele plastične vrećice, koje služe za plašenje ribe.

Mještani se bune protiv takvog načina ribolova, pitaju se je li to legalno, i tvrde: "Danima nakon toga na tom području ne možemo na tunju uloviti niti špara".

No, doznali smo da, ukoliko ribar ima dozvolu za obavljanje gospodarskog ribolova takvom vrstom mreže, smije korisititi tzv. okićeni konop.

A evo što kaže Pravilnik o ribolovu ludrom, zagonicom i fružatom:

"Ribolov fružatom je način ribolova koji se sastoji u zapasivanju dijela akvatorija jednostrukim mrežama stajaćicama (prosticama) ili trostrukim mrežama stajaćicama (poponicama) na čijem se vanjskom kraju privezuje konop dozvoljene dužine, čijim stezanjem se zapasana riba usmjerava u prostor ograđen mrežama iz kojeg se plašenjem tjera u mreže i tako izlovljava."

Evo što stoji u Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova na moru mrežama stajaćicama, klopkastim, udičarskim i probodnim ribolovnim alatima te posebnim načinima ribolova:

"Fružata je način ribolova uz uporabu okićenih ili neokićenih konopa koji se vuku u vodenom stupcu radi plašenja ribe, užadi s plovcima (kalume) koja služe za držanje konopa koja se vuku na željenoj udaljenosti od dna, jednostrukih mreža stajaćica kojima se ograđuje prostor u koji je riba usmjerena te po potrebi kvadruna, pri čemu je jedan kraj mreža stajaćica pričvršćen na obali, a na drugom kraju privezan konop za plašenje ribe dužine do 4.000 metara."

Pojmovi tramata i fružata često dovode do zabune, no tramata zapravo nije ribolovni alat već ribolovna tehnika koja se prema korištenju različitih alata dijeli na ludar, zagonicu i fružatu.

17. travanj 2024 22:49