StoryEditorOCM

zaštićena vrstaRibari kod Rogoznice ulovili veliku bijelu psinu: ‘To je izuzetno vrijedan pronalazak....‘

Piše L.G./JL
14. rujna 2023. - 11:41

Ribari su kod Rogoznice ulovili mladu jedinku velike bijele psine (carcharodon carcharias), zaštićene vrste, i potom je prodali, javlja N1.

To je za N1 potvrdio poznati hrvatski morski biolog Petar Kružić. On je u Facebook grupi “Živi svijet Jadranskog mora” poručio ribarima da ne prodaju ulovljene morske pse, jer su takvi pronalasci izuzetno vrijedni, ne samo za Jadran, već za cijeli Mediteran. Kružić je istaknuo da je ulovljene jedinke nužno proslijediti Institutu za oceanografiju i ribarstvo.

Kružić je procijenio da se radi o mladoj jedinki, veličine 1,5 metar, a kako kaže, vjerojatno je ulovljena na parangal, dakle, radi se o slučajnom ulovu.

No, postavlja se pitanje zašto taj ulov ribari nisu prijavili nadležnoj instituciji već su je prodali restoranu, a prije toga se i fotografirali s jedinkom.

Treba naglasiti da je riječ o zaštićenoj vrsti, kao i da populacije morskih pasa kontinuirano opadaju, prema posljednjem izvješću WWF-a.

image
AFP

Alen Soldo, redoviti profesor na Sveučilišnom odjelu za studije mora Sveučilišta u Splitu za N1 je rekao: "Velika bijela psina ne obitava stalno u Jadranu, povremeno zaluta zbog hrane, tune pretežno. Zadnji napad velike bijele psine na čovjeka bio je kod Visa 2008. i nije bio smrtonosan.”

Profesor Soldo je istaknuo da u Jadranu obitavaju 33 vrste morskih pasa, od kojih su tri potencijalno opasne, a to su dugonosa i atlantska psina te velika bijela psina.

“Atlantska psina stalna je naša vrsta, na otvorenom moru je uglavnom i manje je dostupna ribarskim alatima”, istaknuo je ovaj poznati stručnjak.

Frane Madiraca, doktorand na Sveučilištu u Hamburgu rekao je za N1:

“To je vrlo veliki pronalazak, riječ je o juvenilnom primjerku. Pojavljuje se u Jadranu, standardna zabilježena fauna, to je autohtona vrsta u Mediteranu. Ovo je vrlo velika životinja, znatiželjna je, ako vidi čovjeka, može mu se približiti i provjeriti o čemu se radi. Morski psi u principu ne napadaju ljude zbog hrane. U slučaju da uočite ovakvu jedinku, treba držati distancu i pokazati poštovanje. Treba se umiriti, skloniti se na sigurno, ne raditi buku na moru. Također, treba stati vertikalno na moru, jer horizontala sugerira da smo ranjivi.”

image
AFP
14. rujan 2023 12:15