StoryEditorOCM

prekid suradnjeRiječani istupili iz Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana, pridružit će se Talijanima

Piše M.I.
11. ožujka 2024. - 09:36

Na godišnjoj skupštini Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana (ZHUPK) održanoj u Splitu u petak, na kojoj su bili predstavnici svih udruga, prihvaćeno je istupanje riječke Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana – Kraljica Mora.

- Riječka udruga je koncem prošle godine svojevoljno, bez ikakvih valjanih razloga, te bez ikakvih razgovora sa središnjicom napustila svoju nacionalnu udrugu.

Nedavno je riječka udruga potpisala na Pomorskom fakultetu u Rijeci memorandum o suradnji s talijanskom udrugom pomorskih kapetana i strojara iz Genove.

Riječka udruga svojim djelovanjem ruši ZHUPK, a o zakonitosti postupka te etici i moralu odgovarati će pred javnosti - javljaju iz ZHUPK-a.

Dalje navode: "Udruge pomorskih kapetana, Kostrene, Raba, Zadra, Šibenika, Splita, Zagreba, Vrsi i Malog Lošinja, uvijek su bili i bit će hrvatski kapetani cijenjeni i poštivani u svijetu.

Naša zajednica je redoviti, punopravni član Europske uudruge pomorskih kapetana CESME, te u radu iste aktivno sudjelujemo i radimo na dobrobiti i zaštiti svih naših pomoraca.

Preko CESME smo bili aktivno uključeni u više slučajeva, a javnost pamti slučaj našeg člana kapetana Laptala, zatvorenog u Grčkoj 14 mjeseci. Sada imamo jedan slučaj gdje je naš kapetan zatvoren u Turskoj od listopada prošle godine".

Mailom nam se javio Juraj Karninčić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana sjevernog Jadrana-Kraljica mora

- Udruga pomorskih kapetana sjevernog Jadrana-Kraljica mora Rijeka, je strukovna i dragovoljna, samostalna, nestranačka i neprofitna pravna osoba, koja se u okviru Ustava, Zakona i svoga Statuta zalaže za ostvarivanje općih interesa pomorskih kapetana.

Udruga Kraljica mora istupila je iz Zajednice udruga voljom svojih članova poštujući odredbe Statuta, kako se i učlanila godine 2008.

Članovi udruge stava su da ćemo bolje ostvariti programe i aktivnosti samostalno. Slobodni smo udruživati se i razduživati temeljem volje svojih članova, te smo se regionalno povezali sa talijanskim udrugama i na njihov zahtjev, a sa kojima smo i prije surađivali.

I nadalje ćemo podržavati i priključivati se svakoj inicijativi hrvatskih udruga koja doprinosi zaštiti profesionalnih standarda i interesa svojih članova, očuvanju ugleda i pomorske tradicije, stručnom i znanstvenom usavršavanju pomorskih kapetana u brodarstvu i pomorskom gospodarstvu, te doprinose rješavanju obrazovnih i gospodarskih pitanja u pomorstvu i zaštiti okoliša.

U europskoj krovnoj udruzi CESMA postoji više učlanjenih udruga iz iste zemlje čime se ne remeti ni na koji način funkcionalnost udruge - poručili iz riječke udruge.

02. svibanj 2024 17:29