StoryEditorOCM

iz roda ChrysaoraRonioci se kod Marine susreli s ogromnom meduzom. Institut za oceanografiju: Ovako veliki primjerak nikad nismo vidjeli!

Piše OM
11. listopada 2021. - 09:24

Iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo izvještavaju kako su u Marinskom zaljevu uočili neuobičajeno veliku meduzu iz roda Chrysaora, koja je poznata i kao kompas meduza.

- Ovako veliki primjerak nikad nismo vidjeli! - ističu iz Instituta.

Ronioci su se s meduzom susreli prilikom istraživanja naselja posidonije (morske trave) u Marinskom zaljevu.

Uživajte u prizorima koje su s Instituta podijelili na svom Facebook profilu.

Uživanje je, napomenimo i to, preporučljivo samo iz daleka, s obzirom da dodirivanje ove meduze može izazvati opekotine i žarenje. Pripada, naime, grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama, prenosi Centar za invazivne vrste.

Kompas meduza živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Mediteranskog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode, piše Centar za invazivne vrste.

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Životni vijek kompas meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta.

20. travanj 2024 12:04