StoryEditor

nadzor na moru‘Sigurna plovidba 2021‘: evidentirana 132 prekršaja i naplaćeno 252.031 kuna kazni. Državni tajnik: Idemo u nabavu tridesetak novih plovila

3. kolovoza 2021. - 09:09

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture planira obnoviti flote lučkih kapetanija s tridesetak plovila koja će se financirati iz europskih sredstava i državnog proračuna, najavio je u ponedjeljak državni tajnik Josip Bilaver.

"U suradnji s Ministarstvom zdravstva ove godine idemo u nabavu deset novih plovila koji će se financirati iz europskih sredstava, a uskoro nas očekuje i objava javne nabave za dvadesetak plovila koja će se financirati iz državnog proračuna za 2022. godinu. Ukupna vrijednost plovila koja će se nabaviti iz nacionalnih sredstava je oko 25 milijuna kuna.“, izjavio je Bilaver koji je, kako je priopćilo Ministarstvo, u zadarskom akvatoriju pratio akciju pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru "Sigurna plovidba 2021".

Tradicionalna akcija pojačanog nadzora plovila održana je jučer od 7 do 18 sati na području svih osam lučkih kapetanija, ukupno je obavljeno 458 kontrola, evidentirana su 132 prekršaja te je naplaćeno 252.031 kuna kazni.

Cilj provedene akcije bila je provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja svih nadležnih službi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u nadzoru sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te se smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada u teritorijalnom moru i u unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske boravi velik broj turista i plovi mnoštvo domaćih i stranih plovila.

U akciji su sudjelovala sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru, a u ovogodišnjoj akciji provedena je kontrola brodica za prijevoz putnika, izletničkih brodova te brodova na višednevnim kružnim putovanjima.

Također su kontrolirane tvrtke za iznajmljivanje plovila, koncesijska odobrenja vezana uz iznajmljivanje osobnih plovila te pomorski promet u područjima intenzivne plovidbe.

07. listopad 2022 08:17