StoryEditorOCM

slana knjigaSkoro svi ratovi u povijesti otoka Paga bili su upravo zbog soli

Piše M.I.
26. studenog 2022. - 11:00

Ove subote u Kneževom dvoru u Pagu u 18 sati održat će se promocija knjige "Priča o soli" autora Mate Donadića, najavljuje ezadar.net.hr.

Zbog soli je čitav otok bio poznat i posebno zanimljiv svima. Iako je najveći dio soli uzimala država, Pag je od onog što mu je ostajalo uspijevao živjeti životom grada sa standardima toga vremena. Skoro svi ratovi u povijesti otoka bili su upravo zbog soli.

Zbog pet solana na otoku i zbog bure koja ga "soli", otok su često zvali, a i danas ga zovu "otok soli". Jedna od tih solana, ona najveća, radila je bez prekida kroz čitavu povijest, a radi i danas. Značajni je privredni subjekt našega grada, a mogla bi i trebala postati još značajnija jer se samo treba prilagoditi novom vremenu.

Sol je danas svima dostupna, ali tradicija i druge spoznaje o važnosti soli mogu mu dati novi vrijednost koja bi svima koristila", navodi Donadić u predgovoru ovog zanimljivog izdanja i naglašava kako ova knjiga ima namjeru biti pisani vodič za budući Muzej solarstva u Pagu.

21. travanj 2024 10:29