StoryEditorOCM

naručena flotaSlužba traganja i spašavanja na moru dobit će nove gumenjake, posao je vrijedan 11,2 milijuna kuna

Piše OM
19. prosinca 2022. - 08:16

Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za sklapanje Ugovora o gradnji gumenih brodica sa stakloplastičnim dnom.

Naime, za projekt izgradnje devet brodica proveden je otvoreni postupak javne nabave te je odabrana ponuda tvrtke RIS MARINE d.o.o. s ponuđenom cijenom od cca 11,2 milijuna kuna (s PDV-om). Predviđena dinamika isporuke novih plovila je dvije brodice u 2023. te sedam brodica u 2024. godini.

Podsjetimo kako Služba traganja i spašavanja na moru (SAR, Search and Rescue) u ovom trenutku raspolaže s ukupno 34 plovila (4 broda i 30 brodica). Plovila su većinom zastarjela (prosječna starost veća od 20 godina), bez mogućnosti djelovanja u svim vremenskim uvjetima.

U razdoblju od šest godina planirana je obnova čitave flote s devet gumenih brodica sa stakloplastičnim dnom duljine trupa do 8,5 metara, 15 stakloplastičnih brodica duljine do 10 metara, 8 aluminijskih brodica duljine do 15 metara te 2 broda duljine do 25 metara.

Nabavkom ovih plovila bitno će se unaprijediti služba sigurnosti plovidbe i zaštite mora od onečišćenja. Nova će plovila biti bitno boljih maritimnih sposobnosti, smanjit će se prosječna starost flote kao i područje koje će pokrivati svako pojedino plovilo, dok će se brzina reakcije zahvaljujući novim plovilima odvijati u okviru „zlatnog sata“.

02. svibanj 2024 10:37