StoryEditorOCM

Zastrašujući prizoriSmrad ‘grize za oči‘, a plaža uređena: Kambelovčani bijesni zbog ispuštanja fekalija ravno u more od strane nesavjesnih, neodgovornih i bezobraznih građana

Piše Jakov Žarko
22. srpnja 2022. - 15:08

Zastrašujući prizori ispuštanja fekalija ravno u more od nesavjesnih, neodgovornih i bezobraznih građana zadnje su dane top tema u Kaštel Kambelovcu, točnije u Ulici don Klementa Tadina ispod koje se nalazi potok za oborinske vode, a koja je, da stvar bude još i luđa, u svibnju prošle godine uređivana i to u sklopu projekta aglomeracija.

Građani su na mukama, bjesne tvrdeći kako smrad koji se širi doslovno "grize za oči".

I dok gradske vlasti ulažu sve moguće napore kako bi se napokon riješio problem vodovodno-kanalizacijske infrastrukture, divljaštvu pojedinaca, očito nema kraja.

Projekt aglomeracije

Kako bi se adekvatno riješila kanalizacija na području cijelih Kaštela, spomenimo kako smo svjedoci radova gotovo u svim mjestima, a tek rijetke ulice nisu dotaknute projektom aglomeracije, a sve s ciljem, između ostalog, kako bi se u povijest poslale septičke jame koje svaki mjesec stanovnicima izbiju iz novčanika poprilične svote novca.

No, stanovnici Ulice don Klementa Tadina koji su strpljivo čekali godinu dana kako bi se priveli kraju radovi u njihovoj ulici, a upravo kako bi se sva kućanstva spojila na kanalizaciju, uvjerili su se u ono u što sumnjaju, ne samo posljednjih godinu dana nego od kad žive tu.

A to je da ima kućanstava u susjedstvu čija je kanalizacija spojena na odvod za oborinske vode. Sramotno da sramotnije ne može.

Podsjetimo, upravo je njihova ulica nakon završenih radova posljednjih godinu dana na svom površinskom dijelu dobila rešetke na nekoliko mjesta, a upravo iz njih, svakodnevno po cijeli dan i noć širi se nesnosan smrad, u što smo se i sami uvjerili.

image

Plaža uređena, more se napokon očistilo, radovi završeni, a fonja izlazi

Tomislav Tadin

A osim toga, još više ih zaprepašćuje činjenica da se fekalije kroz potok ispod ulice slijevaju u more. Sve je svojim mobitelom snimio stanovnik ulice Tomislav Tadin, koji živi u obiteljskoj kući uz more, neposredno uz ulicu koja jednim dijelom završava u more.

- Smrad i nevolja, kanalizacija izlazi iz potoka "Don Klementa Tadina". Plaža uređena, more se napokon očistilo, radovi završeni, a fonja izlazi – kazao je u videu Tadin koji je zabrinut i za kupače ispod vrtića Mendula kojih je svaku godinu sve više i više.

- Već dosta vremena podnosimo nesnosan smrad u našoj ulici. To je potok koji je prošle godine riješen, sve su kuće spojene na kanalizaciju, ali i dalje imamo strašne probleme sa smradom. Plaža je na dnu potoka uređena, a iz njega izlazi kanalizacija i širi se smrad na sve strane, ovisno u vitru. Definitivno je i dalje određeni broj kućanstava spojen na oborinske vode, to je istina i pod hitno nadležne službe to trebaju provjeriti – ispričao je Tadin i naglasio da će se početi širiti i bolesti.

Ne samo da se nesnosan smrad šini na kraju ulice, gdje fekalije ulaze u more, nego je to slučaj duž cijele ulice, o tome nam je posvjedočila Ljiljana Garbati.

- Užasno smrdi po cijele dane i tako već cijelu godinu, ovo je neizdrživo, nit možeš sjedit u dvoru, nit možeš na ulicu, ovo je prešlo svaku granicu ljudskosti - kazala je Garbati, pitajući se kako uopće spavaju ljudi čiji su prozori tik uz ulicu.

image

I kupače ispod vrtića Mendula ugrožavaju fekalije

Tomislav Tadin

Da se ispod ulice u potoku širi smrad, ali i da se osjete plinske fekalije ispričao nam je Pere Britvić koji je svjedočio neobičnom događaju.

Očevid na lokaciji

- Kako je u ulici došlo do puknuća asfalta prije mjesec dana, stigli su radnici kako bi stavili komad ploče. Jedan od njih se spustio u potok i sva sreća da smo mu na vrijeme uspjeli pomoć i izvući ga iz potoka. Da mu nismo pomogli, pao bi u nesvijest od plinova. Čovjek je jedva sebi došao - zabrinuto je ispričao Britvić kojeg smo zatekli u ulici prilikom dolaska.

O cijelom ovom događaju smo informirali nadležne službe te nam je rečeno kako će komunalno redarstvo u suradnji s VIK-om Split, izvršiti očevid na navedenoj lokaciji kako bi utvrdili radi li se o ilegalnim ispustima fekalija. Bude li tako, žestoke sankcije i kazne - neće izostati.

19. travanj 2024 11:21