StoryEditorOCM

tragedija u oceanuSmrt u podmornici bila je brza: putnici nisu ni bili svjesni da postoji problem, bilo bi gore da su ostali zarobljeni

Piše OM/JL
23. lipnja 2023. - 09:30

Što se dublje ide, to je više vode iznad koja pritišće, piše BBC i dodaje da je nejasno što je točno uzrokovalo imploziju podmornice Titan, no da stručnjaci tvrde da je do implozije moglo doći zbog malog slabljenja njezinog vanjskog trupa.

Tlak koji se osjeća na razini mora je približno 6,6 kilograma tlaka po kvadratnom inču. Taj se tlak povećava za cijelu atmosferu za svakih 10 metara dubine vode. Stoga je na dubini od 3000 metara, što je otprilike tamo gdje je podmornica bila, tlak oko 300 puta veći od tlaka na površini mora.

Olupina Titanica nalazi se u takozvanoj ‘Ponoćnoj zoni‘, na dubini između 3300 i 13100 stopa. Temperatura tamo je otprilike četiri stupnja Celzijeva, a tlak je barem 100 puta veći od tlaka na razini mora. Vrlo je malo životinja koje su se prilagodile takvim uvjetima života i koje mogu preživjeti tako ekstremni pritisak, tamu i hladnoću.

Smrt je bila brza

Članovi posade Titana umrli bi odmah u slučaju implozije, rekao je za BBC bivši liječnik američke mornarice Dale Mole i dodao da putnici u tom slučaju ne bi ni znali da postoji neki problem.

Da su ostali zarobljeni u podmornici, to bi bila daleko gora opcija, kaže Mole.

- Možete samo zamisliti kako bi to bilo. Hladno je, ponestaje ti kisika... Ako već ne možemo spasiti njihove živote, ovo je najbolji mogući scenarij, dodao je Mole.

Ranije objavljeno:

Tko su bili ljudi u podmornici?

U podmornici su bili kapetan i četiri putnika. OceanGate Expedition Titanom je nudio posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po mjestu, stoji na službenim stranicama.

Jedan od putnika nestale podmornice je bio britanski biznismen Hamish Harding čija je zrakoplovna tvrtka na svojim društvenim mrežama objavila informaciju o njegovoj ekspediciji.

Harding, 58-godišnji avijatičar i svemirski turist, čelnik Action Aviationa, u nedjelju je na svom Instagramu objavio da se s ponosom pridružuje misiji OceanGatea.

U podmornici su bili i pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Suleman.

Dawood je bio potpredsjednik pakistanskog konglomerata Engro, tvrtke sa sjedištem u Karačiju s portfeljom u energetici, poljoprivredi, petrokemiji i telekomunikacijama.

Među putnicima su i bili francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic, te Stockton Rush, osnivač OceanGatea, suprug potomka jedne od žrtava Titanica.

Taj oko 46 tisuća tona težak brod s 2224 putnika je u travnju 1912. udario u ledenjak tijekom puta iz Engleske u New York.

U potonuću broda koji je smatran nepotopljivim čudom industrijskog doba poginulo je više od 1,5 tisuća ljudi, među njima i brojni aristokrati.

Olupinu je 1985. otkrila američko-francuska ekspedicija, što je potaknulo i slavni film iz 1997. godine koji je pak pokrenuo lukrativan ali rizičan podvodni turizam.

Stručnjak: Tamo je morsko dno glatko, nema ostataka Titanica

Novinari su Carla Hartsvillea iz Instituta za oceanografiju Woods Hole pitali je li se podmornica Titan mogla sudariti s olupinom Titanica.

Hartsville je rekao da na mjestu gdje su pronađene krhotine podmornice nema ostataka Titanica.

- Tamo je morsko dno glatko. Koliko ja znam i na temelju onoga što sam vidio, tamo nema ostataka Titanica.

Hartsville je rekao da su krhotine Titana pronađene 200 i više metara dalje od pramca olupine Titanica.

- To je u skladu s lokacijom posljednjom komunikacijom o imploziji u vodi na toj dubini. Veličina nalazišta krhotina poklapa se s tom implozijom na toj dubini - dodao je Hartsville.

Obalna straža: Nastavljamo istraživati mjesto nesreće

Dužnosnici američke Obalne straže rekli su da će sljedeća faza operacije biti osigurati da obitelji članova posade na podmornici Titan "shvate što je prije moguće što se dogodilo". Timovi će nastaviti istraživati mjesto nesreće, rekli su dužnosnici.

Kontra- admiral Mauger rekao je da je na mjestu događaja bilo devet plovila, kao i medicinsko osoblje i drugi tehničari.

- Počet ćemo demobilizirati osoblje i plovila s mjesta događaja tijekom sljedeća 24 sata. Ali nastavit ćemo daljinske operacije na morskom dnu - rekao je te dodao da nema vremenski raspored kada će daljinske operacije na morskom dnu biti zaustavljene.

Američki kontra-admiral: Dogodila se katastrofalna implozija

Kontra-admiral John Mauger kaže kako "ne izgleda da postoji nikakva veza" između podvodnih zvukova otkrivenih u misiji potrage i spašavanja i lokacije pronalaska ostataka na morskom dnu.

- Ovo je bila "katastrofalna implozija" plovila koja bi proizvela značajan zvuk tamo dolje koji bi sonarne plutače uhvatile - izjavio je.

Novinari su kontra-admirala Johna Maugera pitali hoće li se možda moći pronaći tijela članova posade.

- Nastavit ćemo raditi i pretraživati područje, ali ne mogu sada odgovoriti na to pitanje. Radi se o nevjerojatno teškom okruženju - dodao je Mauger.

Mauger je istaknuo kako je ovo "nevjerojatno složen" slučaj i da tim još uvijek istražuje što se točno dogodilo. Podmornice na daljinsko upravljanje rade u složenom okruženju na morskom dnu više od 3000 metara ispod površine, dodao je.

Za sada nije poznato kada se dogodila "katastrofalna implozija", kaže kontra-admiral Mauger.

- Znamo to jer smo vodili ovu potragu tijekom posljednja 72 sata. Osim toga, imali smo sonarne plutače u vodi gotovo neprekidno i nismo otkrili nikakve katastrofalne događaje dok su te plutače bile u vodi - izjavio je.

Obalna straža SAD-a: Otkrivene krhotine potječu od nestale podmornice

Krhotine otkrivene u području potrage u blizini olupine Titanica potječu od nestale podmornice, potvrdila je američka obalna straža na konferenciji za novinare koja je u tijeku.

- Ovoga jutra, podvodno plovilo na daljinsko upravljanje otkrilo je repni dio podmornice Titan. Plovilo je nakon toga otkrilo dodatne krhotine podmornice. Krhotine su u skladu s komorom za pritisak. Nakon toga smo odmah obavijestili obitelji posade. Svim obiteljima izražavam sućut. Ne mogu ni zamisliti kako se osjećaju i nadam se da će ovo otkriće dati nekakvu utjehu. U kontaktu smo Velikom Britanijom i Francuskom kako bi se odgovorilo i na njihove zahtjeve - rekao je kontra-admiral John Mauger, zapovjednik u Obalnoj straži SAD-a.

Mauger je dodao da je plovilo u potragu za podmornicom Titan krenulo s broda Horizon Arctic te da je dio repa pronađen otprilike 490 metara dalje od olupine Titanica.

Paul Hanken, stručnjak za podmorje u Obalnoj straži SAD-a, rekao je da su spasilačke ekipe pronašle "pet različitih krhotina" te da su one spasiocima rekle što je ostalo od Titana.

- Prvo što smo pronašli je konus nosa podmornice. Onda smo pronašli veliko polje krhotina. Unutar tog velikog polja krhotina pronašli smo prednje zvono tlačnog trupa. To je bila prva naznaka da je došlo do katastrofalnog događaja. Ubrzo nakon toga pronašli smo drugo manje polje krhotina unutar tog polja krhotina. Našli smo drugi kraj trupa preše koji se u osnovi sastoji od cijele te tlačne komore. Dat ćemo sve od sebe da u potpunosti mapiramo što je dolje - rekao je Hanken.

Oceangate: Životi putnika su nažalost izgubljeni

Oceangate je objavio priopćenje u kojem se kaže kako vjeruju da su putnici podmornice Titan "nažalost izgubljeni", javljaju CNN i BBC.

Vjerujemo da su naš izvršni direktor Stockton Rush, Shahzada Dawood i njegov sin Suleman Dawood, Hamish Harding i Paul-Henri Nargeolet nažalost izgubljeni, stoji u izjavi OceanGatea.

- Ti su muškarci bili pravi istraživači. Bili su avanturističkog duha i gajili strast prema istraživanju i štićenju oceana. Naša su srca s tih pet duša i članovima njihovih obitelji. Tugujemo zbog ovog gubitka života i veselja koje su oni unosili u živote svih onih koje su poznavali - rekla je tvrtka.- Ovo je vrlo tužan trenutak za naše predane zaposlenike koji su iscrpljeni i koji također tuguju. OceanGate se zahvaljuje svima koji su uložili resurse u ovu misiju. Cijenimo njihovu predanost da se pronađe ovih pet istraživača - dodala je tvrtka.

- Ovo je vrlo tužno vrijeme za zajednicu istraživača i za članove obitelji osoba koje su izgubile život. Tražimo da se poštuje njihova privatnost - dodala je tvrtka.

Suvlasnik tvrtke koja je vlasnik podmornice: ‘Možda je došlo do implozije‘

Suosnivač OceanGatea, tvrtke koja upravlja nestalom podmornicom, rekao je da je možda došlo do "trenutačne implozije" broda. Guillermo Söhnlein, koji je osnovao OceanGate sa Stocktonom Rushom, koji je na brodu Titan, rekao je za BBC News: - Znam da je naš protokol za izgubljene komunikacije da pilot izroni na površinu. Od početka sam uvijek mislio da bi to Stockton vjerojatno učinio. U tom slučaju postaje vrlo teško pronaći podmornicu jer površinski brod ne bi znao da dolazi i ne bi znao gdje tražiti. Moj najveći strah tijekom cijele ove stvari dok gledam odvijanje operacija je da lebde na površini i da ih je vrlo teško pronaći.

Söhnlein, koji je dao izjavu nakon što su stigle vijesti o otkriću polja krhotina u blizini Titanica, rekao je da postoji mogućnost da je došlo do katastrofe. - Ono što znam je da je, bez obzira na podmornicu, kada radite na dubini, pritisak na bilo koju podmornicu toliko velik da bi u slučaju kvara to bila trenutna implozija. Da se to dogodilo, to bi se dogodilo prije četiri dana - rekao je.

29. travanj 2024 10:29