StoryEditorOCM

maersk‘Snažna potražnja dovela je do uskih grla i manjka kapaciteta i opreme, zbog čega su vozarine porasle na rekordno visoke razine‘

5. svibnja 2021. - 15:37

Danski logistički div Maersk očekuje "iznimno snažne" rezultate u ovoj godini zbog snažne potražnje za kontejnerskim prijevozom tereta, upozoravajući na uska grla u transportu i manjak kontejnera i opreme.

"Snažna potražnja dovela je do uskih grla i manjka kapaciteta i opreme, zbog čega su vozarine porasle na rekordno visoke razine", naveo je u priopćenju objavljenom u srijedu direktor Soren Skou.

Zbog tih je čimbenika Maersk u prošlom tjednu povisio procjene ovogodišnje dobiti prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) s 8,5 do 10,5 milijardi dolara na 13 do 15 milijardi dolara.

Podigao je i procjenu rasta globalne potražnje za kontejnerima s tri do pet na pet do sedam posto.

"Sada očekujemo da će se trenutna dinamika protegnuti i na četvrto tromjesečje," izjavio je Skou.

Veliki trgovci i proizvođači, uključujući Pumu i Signify, izvijestili su da zagušene luke, nestašica kontejnera i kašnjenja u Sueskom kanalu izazivaju probleme u transportu proizvoda iz Azije na ključna tržišta.

"Pandemija i dalje utječe na sektor tako što su se na aktualni ekonomski uzlet nadovezali značajni izazovi u poslovanju", rekao je Skou.

Najveća svjetska kompanija za kontejnerski prijevoz potvrdila je da su joj prihodi u prvom tromjesečju poskočili 30 posto, kao što su preliminarno izvijestili u prošlom tjednu.

U prvom tromjesečju EBITDA im je više nego udvostručena, na 4,0 milijarde dolara. U cijeloj godini trebala bi iznositi od 13 do 15 milijardi dolara, čime je dosadašnji raspon podignut za nekih pet milijardi dolara.

Procjena dobiti prije kamata i poreza podignuta je s 3,2 do 6,3 milijarde na devet do 11 milijardi dolara.

24. travanj 2024 21:45