StoryEditorOCM

NA SVIM KIOSCIMASnopom svjetlosti do podvodnog interneta ideja je splitskih znanstvenika koji svoj projekt predstavljaju u novome broju Otvorenog mora

Piše O. M.
7. studenog 2022. - 23:22

Splitski znanstvenici razvijaju tehniku podvodne svjetlosne komunikacije kojom bi robotska ronilica u realnom vremenu bežično slala videozapise do matičnog broda.

Na tomu zanimljivom projektu su angažirani i studenti Sveučilišnog odjela stručnih studija, a za cijelu priču su doznali i Francuzi koji Splićanima nude svoja softverska rješenja kako bi nova ronilica po performansama bila u samome svjetskom vrhu.

U kojoj je fazi projekt i kada se može očekivati premijera pročitajte u novome broju Otvorenog mora.

image

Otvoreno more studeni

Tema broja je biogradski nautički sajam gdje je predstavljen rekordan broj novih plovila.

Uz pregled noviteta među plovilima donosimo i pregled opreme koja je privukla najviše pažnje više od 20 tisuća posjetitelja.

Tisuće radnika su nekoć svakodnevno prolazile škversku rampu da bi danas ostala pustoš.

Kakve su šanse da Hrvatska slijedi poljski model i na ruševinama velikih škverova nastavi s gradnjom polivaletnih pogona za gradnju svih vrsta plovila, za Otvoreno more govore domaći stručnjaci.

image

Novitet iz Biograda - električna penta u obliku štapnog miksera
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA

Kako izgleda jedan specijalni brod za polaganje podmorskih kablova i prijevoz naftnih platformi doznao je u Nizozemskoj naš reporter Vanja Valtrović.

Od ribolovnih tema izdvajamo savjete za uspješan lov u lučicama koji tijekom ljeta nije dopušten.

image

Vrijeme je uspješnoga ribolova među mulovima

Uz test ribolovnog top gun glisera 3B Craft 270, pročitajte pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

Novi broj možete prelistati i u flash paper izdanju Hanza medije.

 

29. travanj 2024 17:42