StoryEditorOCM

Ekološko rješenjeSolarno-električni katamaran zagrebačke firme iCat nagrađen za ekologiju

Piše M.I.
5. veljače 2023. - 10:45

S idejom da naprave brodsku liniju za prijevoz putnika koja će biti energetski učinkovita, s povoljnim putnim kartama, brza i pristupačna za sve otoke, tvrtka iCat iz Zagreba osmislila je solarno-električni katamaran koji je samoodrživ, ne stvara buku ni vibracije te ne razvija nikakve štetne emisije plinova.

Upravo je ovog vikenda firma dobila nagradu Ponos Hrvatske u kategoriji ‘ekologija‘ i time dala lijep primjer kako razvijati inovativne, energetski učinkovite i ekološki prihvatljive projekte u pomorskom sektoru.

Kako pišu iz 24 sata, osnovna ideja tvrtke iCat došla je iz frustracije postojećim brodskim linijama Jadranu.

- Tako smo polako počeli razvijati taj brod i u potpunosti se okrenuli električnim brodovima, rekao je Tomislav Uroda, inženjer strojarstva i brodogradnje, koji je 2011. godine osnovao tvrtku iCat. Prvi su razvili solarno-električni katamaran koji je samoodrživ, ne stvara buku ni vibracije te ne razvija nikakve štetne emisije plinova.

- Trenutno u Hrvatskoj plove tri naša katamarana, a imamo spreman i četvrti za kojeg se nadamo se da će ubrzo zaploviti. Naši katamarani imaju autonomiju od 180 nautičkih milja što znači da mogu ploviti cijeli dan bez nadopunjavanja. Uz tako veliku autonomiju potrebno ih je nadopuniti preko noći, no u redovnom radu se, u pravilu, ne nadopunjavaju. Naši brodovi imaju karakteristiku da su potpuno autonomni i pune se sunčevom energijom. Tako daju određenu slobodu, ne treba se gnjaviti punjenjem i za njih nije potrebna velika obalna infrastruktura, tu su vrlo jednostavni - objašnjava Uroda za 24 sata. Vjeruje kako Jadran ima veliku šansu za elektrifikaciju, možda i puno veću u odnosu na neke druge zemlje koje su na otvorenom moru.

19. travanj 2024 04:34