StoryEditor

drama u norveškojSpašen nizozemski brod koji prevozi i plovila izgrađena u Hrvatskoj, tegljači su unajmljeni od tvrtke koja je izvlačila Ever Given iz Sueskog kanala

Piše Hina, OM
8. travnja 2021. - 08:25
Eemslift HendrikaAFP

Timovi za spašavanje uspjeli su se rano u četvrtak ukrcati na napušteni nizozemski teretni brod u nemirnim vodama kod Norveške te ga pripremiti za odvlačenje na sigurno, čime je izbjegnuto izlijevanje goriva.

Spasilački timovi ukrcali su se na teretni brod Eemslift Hendrika i povezali ga s dva tegljača, objavila je Norveška obalna straža. Sada tegljači odlvlače Eemslift u norvešku luku Alesund.

"Timovi za spašavanje uspjeli su se ukrcati na nekontrolirani brod Eemslift Hendrika i povezati ga s dva tegljača", stoji u priopćenju obalne straže.

Bilo je važno steći kontrolu nad brodom pošto se u, sve nemirnijem moru, povećavao rizik da će se prevrnuti ili udariti u kopno.

Operacija spašavanja broda, udaljenog 10 nautičkih milja od norveške obale, prvotno je bila odgođena do četvrtka zbog lošeg vremena.

Dužnosnici navode da je brod mogao plutati još osam sati, a strahovali su od potapanja i prelijevanja goriva u more. Naime, brod, dug 112 metara, prevozi oko 350 tona goriva za glavni pogonski motor i oko 50 tona dizela za pogon svojih pomoćnih motora, odnosno generatora.

image
Plovilo "AQS TOR" izgrađeno u pulskom "Tehnomontu" vrijedno 6,6, milijuna eura kliznulo je s palube u more, ali se, srećom, nije prevrnulo
AFP

Osim dva tegljača, koja su poslana s ciljem da ga tijekom srijede odvuku do obale, helikopterom je stiglo i osoblje za hitne slučajeve da pomogne vezati užad, priopćila je norveška obalna uprava.

Tegljači su unajmljeni od nizozemske tvrtke za spašavanje Smit Salvage.

Ta je kompanija podružnica Boskalisa, koji je nedavno izvlačio gigantski brod Ever Given iz Sueskog kanala.

Eemslift je u ponedjeljak uputio poziv u pomoć nakon nevremena. Teret se pomaknuo, zbog čega je i brod postao nestabilan.
Posada je evakuirana kasno u ponedjeljak po olujnom nevremenu.

Dvanaest članova posade skočilo je s jako nagnutog broda u vodu, nakon čega ih je spasio helikopter, dok su drugi spašeni izravno s palube.

Također, nizozemski teretnjak prevozi i tri plovila izgrađena u domaćim brodogradilištima. Dva specijalna broda za norveške uzgajivače ribe izgrađena su u 'Iskri', dok je treće plovilo napravljeno u pulskome 'Tehnomontu'.

image
AFP
11. svibanj 2021 14:29