StoryEditorOCM

dvostruka mjerilaSPH: Hrvatski pomorci gube interes i odlaze u kompanije koje nude bolje uvjete. Hoće li država uskoro početi zapošljavati one s Dalekog istoka?

Piše OM
3. kolovoza 2021. - 13:16

U Republici Hrvatskoj postoji određeni broj ustanova i društava, uglavnom u potpunom ili većinskom vlasništvu države, u kojima su brodovi i pomorci samo jedan manji segment poslovanja te njihova prava i obveze nisu kvalitetno riješeni.

Obzirom da ostali zaposlenici čine veliku većinu, ne postoji niti interes za rješavanjem nagomilanih problema, objavio je Sindikat pomoraca Hrvatske na svojoj web stranici.

Stanje dodatno komplicira činjenica da su te ustanove/društva pod direktnim nadzorom različitih ministarstava (turizma, uprave, znanosti…).

Primjenjuju se različiti kolektivni ugovori, različite sistematizacije radnih mjesta, tarifni pravilnici i različiti pravilnici koji u pravilu svrstavaju pomoračka zanimanja u okvire službenika i namještenika te čak i nazivi radnih mjesta ukazuju na potpuno nerazumijevanje tematike (npr. radno mjesto Upravitelj stroja-mornar). Kvalifikacije i ovlaštenja koja se traže za zapošljavanje pomoraca su također raznolike i nerazumljive.

Radi lakšeg razumijevanja nabrojat ćemo neke: Javne ustanove NP Brijuni i Rezervat Lokrum, Nautički centar Komiža, Hrvatski hidrografski institut, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Institut Ruđer Bošković, školski brod u vlasništvu Ministarstva znanosti i tehnologije itd.

Prema obavljenim inspekcijama i analizi najlošije stanje je u Nacionalnom parku Brijuni. Isplaćuju se najniže plaće, ne isplaćuje im se pomorski dodatak niti dnevnice, nije im organizirana prehrana, a radno vrijeme je organizirano kroz turnuse. Koeficijenti radnog mjesta su u najnižim grupama tarife, ali odgovornost i kvalifikacije koja se traže u obavljanju poslova su prave „pomoračke“. Niti MLC se ne primjenjuje u potpunosti.

Sindikat pomoraca Hrvatske je u razgovoru s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture naglasio ovaj problem i ponudio rješenje na način da se ujednače standardi i provedu pregovori u svim navedenim ustanovama i društvima pod okriljem MMPI. Presudno je da predstavnici ostalih ministarstava pokažu razumijevanje za rješenje ovog problema.

Zajednički cilj bi trebao biti očuvanje radnih mjesta. Hrvatski pomorci gube interes i odlaze u kompanije koje nude bolje uvjete rada i normalna primanja.

Hoće li se dogoditi da, i pored velikog broja hrvatskih pomoraca, država kao vlasnik uskoro krene zapošljavati pomorce s Dalekog istoka pod izlikom da nema interesa u RH? Uz normalne radne uvjete i normalna primanja interesa će zasigurno biti, kažu u Sindikatu pomoraca Hrvatske.

18. travanj 2024 10:14